Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

65 екипажа с 4x4 джипове и ATV покоряват 600 км трасета около Добрич (СНИМКИ и ВИДЕО)

Започна „Рали Рейд Добруджа”

След 9-годишна пауза се завръща „Рали Рейд Добруджа”, кръг от Националните офроуд шампионати и е в календара на Автомобилната федерация на България. На старта в центъра на Добрич застанаха 65 екипажа с автомобили 4х4 и четириколки. Организаторите са подготвили 4 различни трасета с дължина над 600 км.

"Състезанието е за две категории – автомобили 4х4 бързи, които са рали категория, т.е. развиват високи скорости по черни пътища и има отделни състезания за ATV-та, което ще бъде събота и неделя в две категории с два класа – деца и големи. Предстоят им около 500 километра на автомобилите 4х4 за трите дни, много скоростно трасе. За ATV-тата трасето е 100 километра в един ден само и много технично, но най-вече важното в това състезание е не максималната скорост, която ще развиеш, а уменията на навигатора да те преведе през правилния път, тъй като те карат по пътна книга, не познава трасето, така че 50% фактора навигатор е в успеха", каза Тодор Христов, член на УС на АФБ, член на организационния екип.

Трасетата  за 4x4 автомобилите са изготвени от Венелин Градев и Атанас Арабаджиев, а за ATV състезанието - от Тодор Христов. Никой от участниците не знае трасето предварително. Повечето състезатели имат навигатор, който следи пътната книга.

"В България има условия за офроуд спорта, за различните класове, видове и категории офроуд, защото са много различни и подходящите райони, като започнете от планините, стигнем до Добричките магистрали и като стигнем до кривите места в троянския балкан и много други места", каза Тодор Христов.

Той почсни, че добричките магистрали са трасета в района от Генерал Тошево до Карапелит – цялата област Добрич. А за причниата отново да се възстанови състезанието, Христов каза, че просто се изчерпаха повечето райони, а носталгията на състезателите , които постоянно имат желание да карат в Добрич също е от причните.

Събитието се провежда и със съдействието на Община град Добрич, а кметът Йордан Йорданов приветства участниците в състезанието.

В следващите два дни ATV-тата ще бъдат до бившето летище в Добрич и двата дни, че има и награждаване на финалистите.

 

c