Петък, 27 септември 2024

27.09.2024

Последвайте ни

Африка и изкуственият интелект ще са ключови теми за Италия, заяви Мелони

Африка и опасностите, които крие изкуственият интелект, ще са две от ключовите теми за Италия по време на тазгодишното ѝ председателство на Г -7, заяви днес италианският премиер Джорджа Мелони, цитирана от Ройтерс.
Италия пое ротационното председателство на Г-7, част от която са САЩ, Канада, Япония, Германия, Франция, Великобритания и Италия, в началото на този месец. Тя ще бъде домакин на множество министерски срещи през годината, включително среща на високо равнище през юни. Мелони обаче заяви, че иска да проведе специална сесия преди юни, която да е с фокус върху изкуствения интелект.
"Изключително съм загрижена от въздействието (на изкуствения интелект) върху пазара на труда", каза тя днес на своя годишна пресконференция, на която направи равносметка на свършеното от нея през миналата година. "Днес сме изправени пред революция, в която има опасност (човешкият) интелект да бъде заменен", добави Мелони.
Тя каза, че подкрепата за развитието на Африка също ще бъде централна тема на нейното председателство на Г-7 и добави, че е жизнено важно да бъдат заздравени местните икономики и стандарта на живот, за да бъдат разубедени потенциалните мигранти да не се отправят към Европа.
"Смятам, че това, което трябва да бъде направено в Африка, не е благотворителност. Това, което трябва да бъде направено в Африка, е да бъде изградено сътрудничество и сериозни стратегически отношения като тези между равнопоставени партньори, а не хищнически отношения. Това, което трябва да бъде направено в Африка, е да бъде защитено правото да не трябва да емигрираш… и това се прави с инвестиции и със стратегия", каза още Мелони.
Други въпроси, които вероятно ще доминират италианското председателство, са продължаващата война в Украйна и конфликтът в Газа между Израел и палестинската военна групировка "Хамас", отбелязва Ройтерс.

c