Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

7 юли е Европейският ден на шоколада

На 7 юли се отбелязва Европейският ден на шоколада. Датата е избрана, защото по това време през 1550 г. от Америка в Испания пристига първата партида шоколад.

Сладкото изкушение е изделие, произвеждано от ферментирали, изпечени и смлени семена от какаово дърво. Основните съставки на шоколада са какаовата маса - сухата част на какаовите семена, и какаовото масло - мазнините в семената. Натуралният шоколад се произвежда от тези две съставки, като се добавя и подсладител, най-често захар. Допълнително в шоколада могат да се съдържат мляко (получава се млечен шоколад), различни видове ядки, стафиди, както и други плодови пълнежи. Само от какаово масло, без да се добавя какаова маса, се произвежда бял шоколад. Предлага се и аериран шоколад, съдържащ известно количество въздух под формата на мехурчета.

Три четвърти от производството на какао днес е в Западна Африка. Какао се произвежда поне от 3 000 години в Мексико, Централна и Южна Америка, като най-ранният документ за това е отпреди 1 100 г. пр.н.е. Консумацията на шоколад в умерени количества може да намали кръвното налягане. Станало е традиция на много празници да се подаряват предмети, изработени от шоколад. Най-често на рожден ден се подаряват шоколадови бонбони, по Великден шоколадови яйца и шоколадови зайчета, за Деня на любовта шоколадови сърца и др.

Според съвременната статистика през живота си човек изяжда средно около 10 000 шоколадови блокчета.

c