Събота, 28 септември 2024

28.09.2024

Последвайте ни

5 юни - Световен ден на околната среда

Денят е отбелязан за първи път преди 50 години, а темата през 2023 г. визира търсенето на решения за замърсяването с пластмаса

Всяка година на 5 юни се отбелязва Световният ден на околната среда, който е най-мащабното събитие, посветено на опазване на природата. За първи път денят е проведен през 1973 година. Той насърчава действията за опазване на околната среда и се подкрепя от много неправителствени организации, фирми и институции. Представлява основният ден на ООН в подкрепа на околната среда.

Световният ден на околната среда е иницииран през 1972 година от Организацията на обединените нации на Стокхолмската конференция за човешката среда (5-16 юни 1972 г.), която е резултат от дискусии за интегрирането на човешките взаимодействия и околната среда. Една година по-късно, през 1973 г., се провежда първият Световен ден с тема „Само една Земя“.

Акцентът е върху всичко, свързано с природата - от изхвърлянето на отпадъци до изменението на климата. Световният ден на околната среда е както глобален празник, така и платформа за обществена работа. От отбелязването му за първи път преди 50 години до сега хората са организирали хиляди събития - от почистване на квартали и противодействие срещу престъпленията срещу дивата природа, до залесяване и възстановяване на съществуващи гори.

Темата на събитията, посветени на деня през 2023 година, визира търсенето на решения за замърсяването на околната среда с пластмаса.

Повече от 400 милиона тона пластмаса се произвеждат всяка година в световен мащаб, като половината от тях са проектирани да бъдат използвани само веднъж. От тях по-малко от 10 процента се рециклират.

Между 19 и 23 милиона тона завършват в езера, реки и морета годишно. Това е приблизително теглото на 2 200 Айфелови кули взети заедно.

Микропластмасите – малки пластмасови частици с диаметър до 5 мм, попадат в храната, водата и въздуха. Изчислено е, че всеки човек на планетата консумира повече от 50 000 пластмасови частици годишно – и много повече, ако се вземе предвид вдишването.

Изхвърлената или изгорена пластмаса за еднократна употреба вреди на човешкото здраве и биоразнообразието и замърсява всяка екосистема - от планинските върхове до океанското дъно.

Със съвременните научни методи и решения за справяне с проблема правителствата, компаниите и другите заинтересовани страни трябва да ускорят действията за разрешаване на тази криза.

 

c