Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

5% безработица в област Добрич са отчетени за месец април 2024 г.

Най-много свободни работни места са обявени в сферата на хотелиерство и ресторантьорство

Равнището на безработица в област Добрич през април 2024 г. е 5,01%, информират от Бюрото по труда. В град Добрич регистрираните безработни през месеца са 883, а равнището на безработица в града е 2,67%, като се отчита намаление спрямо предходния месец с 0,73%.

През април 2024 г. в бюрата по труда от областта са заявени 631 работни места на първичния пазар на труда.

Най-много от обявените през месеца свободни работни места са от сферата на хотелиерство и ресторантьорство – 290 работни места. Запазва се значителен интерес  към позициите за готвачи, сервитьори, пом. готвачи, кухненски работници, камериери, миячи, сладкари, спасители, администратори и общи работници в ресторант.

Следват местата на работници в преработваща промишленост – 92 работни места за техници, машинни оператори и общи работници в различни производствени звена, както и тези в търговията – 80 работни места за продавачи, касиери и търговски работници обслужващи магазин.

Значителен е брой са местата в държавно управление, хуманното здравеопазване  и социална работа – 57 работни места за лични асистенти, домашни санитари, социални работници, рехабилитатор и друг персонал в сферата на социалните услуги. Търсят се квалифицирани работници в селско, горско и рибно стопанство – 25 работни места, а в образованието са обявени 24 работни места за учители по различни дисциплини.

В строителството се търсят кофражисти и монтажници на метални конструкции. Във финансовата и застрахователната дейност се търсят счетоводители, технически изпълнител и застрахователен брокер.  В ДБТ – Добрич се търси един помощник – нотариус.

 

 

c