Събота, 28 септември 2024

28.09.2024

Последвайте ни

28 септември - Международен ден на всеобщия достъп до информация

Международният ден на правото да знам отбелязва създаването на Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията на 28 септември 2002 г. в София.

В резултат на тези кампании и нарастващата популярност, през 2015 година 28 септември бе признат от ЮНЕСКО като Международен ден на всеобщия достъп до информация с Резолюция 38 C/Resolution 57. През 2019 г. бе утвърден и от 74-то Общо събрание на Организацията на обединените нации като Международен ден на всеобщия достъп до информация.

Тази година официалното отбелязване в Оксфорд, Обединеното кралство на днешния ден ще бъде съсредоточено около темата „Значението на онлайн пространството за достъп до информация“.

За 21-ви пореден път Програма Достъп до Информация ще връчи днес в България годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Целите на ежегодните награди са:

-Да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация.

-Да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото.

-Да се посочат институциите, които нарушават правото на достъп до информация.

Номинираните се състезават в шест категории – четири награди „Златен ключ” за граждани, журналисти, НПО и институции, и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”.

c