Понеделник, 06 май 2024

06.05.2024

Последвайте ни

26 април - Световен ден на интелектуалната собственост

На Световния ден на интелектуалната собственост - 26 април, отбелязваме постиженията на творческата мисъл и нейния съзидателен дух за развитието на икономиката, обществото и за изграждането на един по-добър свят. Целта е да се напомни за ролята, която правата върху интелектуална собственост (патенти, марки, промишлени дизайни, авторски права) имат за стимулирането на иновации и творчество.

Световният ден на интелектуалната собственост се отбелязва със събития по цял свят, като всяка година те са посветени на определена тема. Тази година темата е "Интелектуална собственост и Цели за устойчиво развитие: Изграждане на нашето общо бъдеще с иновации и креативност."

Световният ден на интелектуалната собственост е отбелязан за първи път на 26 април 2001 г., като датата е избрана във връзка с деня, на който през 1970 г. е учредена Световната организация за интелектуална собственост /СОИС/. А по-назад във времето, през 1883 г. е подписана Парижката конвенция за защита на индустриалната собственост. Тази конвенция установява защита на интелектуалната собственост за изобретения, търговски марки и индустриални дизайни. 

Иновациите в нашето съвремие, повече от всеки друг път, променят живота ни и създават една нова модерна реалност. Ако досега гледахме на технологиите като на даденост и не оценявахме напълно техните способности да правят живота ни по-лесен, необикновената ситуация, в която се озова човечеството, ни накара да преосмислим как работим и живеем и да осъзнаем, че в голяма степен сме зависими от новите технологични изобретения. Искрено вярваме, че освен промяна в начина на живот, новите технологии ще допринесат и за едно по-добро качество на ежедневието на работещия и забързан човек.

c