Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

21 март - Ден на поезията, кукления театър и на борбата срещу расовата дискриминация

Световният ден на поезията се отбелязва от 1999 г. на 21 март, по инициатива на ЮНЕСКО. Целта на този ден е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света и, както пише в декларацията на ЮНЕСКО, "да даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия".

Поезията е винаги на една ръка разстояние, на един клик с мишката. И това е един изцяло личен избор. А иначе, поезия има навсякъде – дори и в мръсния сняг по тротоарите, в гетото, в светлините на нощните клубове, в раздрънкания автобус, с който пътуваш за работа… И когато я откриеш на всички тези места, разбираш тяхната истинска същност. Защото поезията е най-универсалният език на света. Тя може да те накара с три изречения да усетиш неща, за които дори не си подозирал. /Станислава Станоева/

През 2003 г. Международния съюз на куклените театри към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО), обявява 21 март за Ден на Кукления театър. Посвещава се на подкрепата и популяризирането на кукленото изкуство по целия свят. По този повод в почти всички театри в големите градове се организират куклени представления.

На 21 март се отбелязва и Международният ден срещу расовата дискриминация. Поводът е полицейска стрелба срещу протестиращи жени в Южна Африка. Обявен е за международен ден от ООН през 1966 г.

c