Неделя, 05 май 2024

05.05.2024

Последвайте ни

Сагата с вила Щорк в Балчик приключи - нов собственик от Швейцария започна ремонт

Емблематичната вила Щорк, близо до Двореца на румънската кралица Мария в Балчик, скоро ще заживее нов живот. Красивата сграда и паркът към нея имат нов собственик, след като дълги години имотът беше на пазара на колосалната сума от 3 400 000 евро.

Вила Щорк/Сторк е първата вила, построена в прочутия квартал на вилите, създаден в околностите на Балчик през годините на румънската окупация 1919-1940 г. Тогава румънската артистична бохема открива живописната прелест на крайбрежието на Южна Добруджа.

По същото време румънската кралица Мария решава да построи тук своята прочута лятна вила  „Тихото гнездо“, която заедно с прочутия парк към нея днес е известна като „Двореца“ в Балчик.

Красивата местност е известна със своята прохлада, благодарение на потока, който се спуска от склоновете на Добруджанското плато и задвижва от стари времена многобройни воденици. В британски морски карти и лоции от годините на Кримската война балчишкият бряг, заедно с тези мелници, е описан подробно.

Вилата е построена от Федерик и Чечилия Щторк. Федерик Щторк е потомствен скулптор, натурализиран румънец от немски произход, а съпругата му Чечилия Куцеску Щторк е известна художничка от първата половина на 20 век. Учила в Мюнхен и Париж, след завръщането си в Букурещ, тя става първата в Европа жена – преподавател в държавна академия по изкуства. Но, това, което я прави известна, са нейните стенописи. Успешната художествена кариера на двамата творци им дава възможност да построят вилата в Балчик. Построена е преди „Двореца“ и вероятно е най-старата запазена румънска постройка от периода на окупацията. Не ни е известно Чечилия Щторк да е ползвала услугите на професионален архитект по време на проектирането на сградата. Знаем само, че е била консултирана от конструктор.

Вила „Щорк“ в Балчик – митове и реалност

Вила Щторк е декларирана с писмо на НИПК от 02.12.1993 г. като единичен архитектурно-строителен паметник на културата с предварителна категория „местно значение“ и притежава статут на единична декларирана архитектурно-строителна недвижима културна ценност. Съгласно същото писмо е декларирана като групов паметник на културата, заедно със съседната сграда и парка на територията на бившата резиденция на ОНС.

От 50-те години на миналия век вила Щторк е използвана като почивна станция. Направени са санитарни и технически подобрения – добавени са тоалетна, баня, електрическа и отоплителна инсталации, които са грубо изпълнени. Направена е външна стълба към избата под кулата, която е частично покрита и с керемиден покрив.

В по-ново време – през 90-те години, са извършени зазиждания на отвори и преграждения, оформена е сауна. Зазидани са входната врата откъм задния двор и прозорците на западната фасада на едноетажната пристройка. Тогава е изпълнена и външната стълба към избата. В края на 20 век са правени опити за преустройство и аварийно подсилване на сградата. След това тя стои запусната едно десетилетия. Продадена е през 2009 г. През 2012-2013 година са извършени инженерно-геоложки, геодезически и конструктивни проучвания, като въз основа на изготвените проекти е издадено разрешение за строеж за комплексни укрепителни мероприятия за защита на недвижимата културна ценност и естествените почвени масиви.

От 2021 г. вила Щторк е собственост на семейство Светлана и Оливер Ехингер, чрез тяхното дружество „Светол“ ООД. Семейството ще установи тук своята лятна резиденция и ще експонира вилата и двора като недвижима културна ценност.

За сградата има издадено разрешение за строеж РС - 130/19.09.2013 г. - за  „Комплексни укрепителни мероприятия за защита на Недвижима културна ценност.

Вила Сторк“ е разрешен още през септември 2013 г., а през 2022 г. започнаха активните строителни дейности. Собствеността на имота е на фирма и формално не е променяна, но се е променила собствеността в юридическото лице, съобщи за Про Нюз Добрич главният архитект на Балчик арх. Анна Демирева. Строителните дейности са укрепителни и възстановителни, съгласувани с НИНКН.

„Като администрация и граждани на Балчик се надяваме тази уникална архитектурна ценност да бъде възстановена, обновена и върната към живот“, сподели арх. Демирова.

c