Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Вила „Щорк“ в Балчик – митове и реалност

След присъединяването на Добруджа към Румъния през 1919 г., Балчик се превръща в румънски курорт. Белият град, с къщи, изградени от характерния бял балчишки камък, притежава вълшебен декор от скали, слънце и море и привлича румънската аристокрация. Амфитеатралното му разположение осигурява гледка към морския хоризонт, възможност да се насладиш на изгрева и изпратишзалеза, а за местата на брега още тогава е имало голямо търсене. Това е така нареченият „квартал на вилите“. Една от тях  - Вила ЩОРК - все още ревниво пази своите тайни.

За нея ще ви разкажем с „изследователя“ на митове и легенди за Белия град Мариян Цветанов, който всъщност е озеленител към Община Балчик по професия, но всичко, свързано с миналото и настоящето на родния му град го вълнува и предизвиква да изследва. Сладкодумен оратор, с богати познания и много ентусиазъм, Мариян обещава по-често да ни споделя истории и легенди за Перлата на Северното ни Черноморие.

„Потънала в зеленина, Вила "Щорк" е една от най-старите съществуващи вили, построена на Балчишкия бряг (от 1920 г.  – 1926 г. ) от местен бял черупчест камък“, започва приказката си разказвачът на легенди.

Нейни собственици са Фердинанд и Сесиля Щорк – артистично семейство от Румъния, които купуват през 1920 г парцела в местността „Шейталик“ чрез зет си - Ал. Сатмеру.

Фердинанд Щорк е потомствен скулптор, натурализиран румънец от немски произход, а съпругата му – Сесилия Щорк  е известна художничка от първата половина на XX век, учила в Мюнхен и Париж. Тя е първата жена-преподавател в държавна академия по изкустватав Европа.

Вилата е строена на няколко етапа. В началото е била павилион за тяхната работа като художници и скулптури, а по-късно е използвана част от заварената сграда  като долен етаж и горна част, наричана “лоджия с три арки”.

Имението е проектирано от собствениците си и е уникално със своята архитектура. Построена над самото море,  тя пленява със своята елегантност и простота.С високите си зидове в партера, прилича на крепост, пресечена от няколко дълги прозореца и една тясна, и висока врата. Етажът има празно пространство между осемте аркади на лоджията, поддържани от дебели колони.Вилата е била е украсена с изящни скулптури и красиви стенописи.

В миналото това е било любимо място за културни срещи на румънският елит. Семейството често е канело и местните български деца, за да ги запознаят с тънкостите на изобразителното изкуство. Рисували са заедно пейзажи, натюрморти, а след това гостите на семейството откупвали от малките художници картините и така ги поощрявали да творят още и още.

При една обиколка на своите нови територии, кралицата на Румъния -  Мария Единбургска, идва на гости на това известно семейство и се влюбва в Балчик, в долната част на града, точно в местността „Трите воденици“. 

„Сега това е най-долната част на Двореца, с водопада и около него, където балчиклии са си правили пикници и сбирки, около аязмото на Св. Марина“ – продължава разказа си Мариян. „Тя е известна като светица, а аязмото са го почитали както българи, така и турци, татари, гагаузи – т.е. хора от всяка вяра и религия. И точно това харесва кралицата. Тя е изповядвала бахайската вяра и е решила, че едно такова място е подходящо да събира и изравнява всички религии в едно.Така решава да построи двореца си точно тук“ – открехва вратата и на друга легенда сладкодумния разказвач.

След войната, когато Добруджа е върната на България, вила Щорк е разграбена. Част от оригиналните барелефи са  изнесени  в Румъния, други са откраднати и изнесени в други европейски страни. По времето на социалистическия режим, вилата е със статут на  паметник на културата от местно значение и се използва за почивна станция на различни ведомства.

Днес е собственост на частно лице. Запазена едекоративната камина с елементи от дялан камък. По закон собственикът на имота е длъжен да го поддържа. В момента той се опитва да продаде Вила Шорк за колосалната сума от 3 400 000 евро, но за сега желаещи да я закупят не се намират.

c