Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

ОбС Добрич ще гласува учредяване на дружество „Индустриален парк“

Учредяването на общинско търговско дружество „Индустриален парк Добрич“ ЕООД ще бъде предмет на днешната извънредна сесия на Общинския съвет на Добрич. Предложението се внася за обсъждане от кмета на Добрич Йордан Йорданов.

От Общината припомнят, че през 2005 г. държавата прехвърли правото на собственост на терена на бившето военно поделение в град Добрич с площ 424 248 кв. м. на Община град Добрич. Изработването на устройствен план на Индустриален парк Добрич с площ от 343 814 кв. м. е разрешено от Общинския съвет през януари 2022 г. Изработеният план  заедно със схеми за ел., ВиК, газификация, комуникационно-транспортна и идейна вертикална планировка е приет през юли м.г.

Община град Добрич стартира инициатива за проучване на процедурата за регистрация на терена като „Индустриален парк Добрич“, съгласно правилата и реда, регламентирани в Закона за индустриалните паркове. Целта на Община град Добрич е да продължи работа в посока да изгражда зоната като работещ и привлекателен  Индустриален парк, който да отговори на законовите изисквания, нуждите и потребностите на потенциални инвеститори, се посочва в докладната записка на кмета.

От нея става ясно, че има възможност за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост на довеждаща инфраструктура, а за вътрешната – по Програмата за развитие на регионите.

След регистрацията на общинското търговско дружество, което ще бъде вписано в регистъра на индустриалните паркове като оператор на „Индустриален парк Добрич“, Общината трябва да апортира в него терена от 344 декара.

Общинските съветници днес трябва да решат да се учреди „Индустриален парк Добрич“, да се утвърди предмета на дейност на дружеството, да се избере временен управител и Общината да апортира терена в капитала на „Индустриален парк Добрич“ ЕООД.

c