Събота, 11 май 2024

11.05.2024

Последвайте ни

Областният управител върна план-сметката за чистота на Община Каварна

Областният управител на Добрич Здравко Здравков връща за ново обсъждане решение на Общинския съвет в Каварна от сесията на 30 декември 2022 година. С него се приема План-сметката за чистота за 2023 г. в размер на 2 585 413,27 лв. Гласували са 9 общински съветници „за”, 4  „против” и 2 „въздържал се”.

В заповедта на областния управител се посочва, че решението е незаконосъобразно, тъй като е прието при съществено нарушение по отношение на публичното оповестяване на проекта на  и формите на участие на заинтересованите лица в производството.

Съобщението за предстоящото определяне на размера на такса битови отпадъци за 2023 г. е публикувано на интернет-страницата на община Каварна на 24.11.2022 година. С оглед на това, че последния ден на срока е 24.12.2022 г., който е неприсъствен, той  изтича в първия присъствен ден – 29 декември. Т.е. до 29 декември, включително, заинтересованите лица имат възможност за становища и предложения по проекта. От справка от 29.12.2022г., публикувана на интернет-страницата на Община Каварна, е посочено, че не са постъпили предложения, становища и възражения от граждани и други заинтересовани лица. В тази връзка, справката се явява изготвена преди изтичането на срока. Липсват данни за публично оповестяване на общия административен акт чрез средствата за масово осведомяване, чрез изпращането на проекта до организации на заинтересованите лица или по друг подходящ начин. Освен това, решението е прието с гласовете на 9 общински съветници, един от които е  Маруся Петрова Георгиева, за която е спорно дали е с прекратени или не права на общински съветник, тъй като има образувано съдебно производство пред Административен съд Добрич. Това от своя страна поставя въпроса дали тя има право да взема участие при гласуването на решенията на общинския съвет.

c