Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

9 декември – Ден на Света Анна, вижте какви са народните поверия

Света Анна, чийто празник е на 9 декември, е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците.Св. Анна се отбелязва и лятото, на 25 юли – Успение на св. Анна.

Света Анна е сочена от традицията за майка на Дева Мария и баба на Исус Христос. Тя е потомка на известен род – Аароновия. Култът към светицата се разпространява широко през VI век, когато в Константинопол е построена първата черква, носеща нейното име. Източноправославната църква приема Света Анна още от 6 век, като тя и Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци. Разказът на Протоевангелието на Яков е приет от Римокатолическата църква едва през 13 век, като Анна е официално канонизирана през 1854.

Празникът се почита от жените, които в деня на Св. Анна не работят, за да не се разболяват децата им и не боядисват, защото според поверието от този ден започват родилните мъки на божията майка. Момите пускат пшенични зърна в ново гърне с вода. Ако до Нова година зърната покълнат, това е знак за скорошна женитба.

Жените варят и раздават жито и царевица, за да растат посевите през деня. Приготвя се и баница с кисело зеле. Жените натриват виметата на млекодайните животните със специална каша, направена от чесън, олио и въглен, и дават на домашните животни сол, която предишната вечер са сложили заедно с жито под печката, вярвайки, че така ще ги предпазят от магьосниците, които според поверието превръщат луната в шарена крава и я “издояват“.

В народните суеверия нощта, предхождаща празника, е време за заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демона.

За да се предпазят от това стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки. Превърнали се в мушици, магьосници влизат в чуждите домове, кръжат около огнището. Щом се забележи мушица, трябва да се хване и изгори, за да се изгори злата сила.

Днес имен ден празнуват Ана, Анна, Ана-Мария, Анелия, Анета, Анита, Анка, Аничка, Аница, Анушка, Аня, Анко, Яна, Янаки, Яначко, Яница, Янита, Янка, Янко, Янкул, Януш, Янчо.

c