Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Общинският съветник от Каварна Красимир Кръстев все още е с невъзстановени правомощия

След влязло в сила преди около 5 месеца съдебно решение, все още не са възстановени правомощията на общинския съветник от Каварна Красимир Кръстев. Той коментира пред Про Нюз Добрич, че Общинската избирателна комисия (ОИК) в морския град отказва да възстанови правата му и днес на сесията на местния парламент той присъства в залата като зрител.

Припомняме, че съветникът бе отстранен от Общинския съвет с решение на ОИК от 1 февруари 2022 г. и оттогава по казуса тече съдебна сага. Причината за отстраняването беше, че Кръстев не е участвал в седем заседания на ОбС през 2021 г. Административният съд в Добрич обаче отмени решението на ОИК, а през юли т.г. Върховният административен съд потвърди акта на добричкото съдилище – че отстраняването на Кръстев е неправомерно.

ЦИК разпореди на ОИК Каварна да възстанови правомощията на съветника Красимир Кръстев

„ОИК отказа да изпълни съдебното решение на ВАС и затова сезирах прокуратурата, но тя още не се е произнесла. Решението на ВАС е от юли. Три пъти съм сезирал ЦИК, но те казват, че не са органът, който трябва да ме възстанови. Това е ОИК. На 4 ноември ЦИК препоръча в най-кратки срокове да ми бъдат възстановени правомощията. Но какво е „най-кратък срок“ според ОИК? Може да е две години. Даже не е необходимо да има заседание на ОИК, трябва просто да се публикува съобщение на сайта й, че правата ми се възстановяват. ОИК Каварна бойкотира препоръките на ЦИК“, коментира Кръстев.

Съветникът от Каварна Красимир Кръстев внася жалба в Прокуратурата срещу ОбС и ОИК

В същото време от Главния прокурор е разпоредена проверка по жалба на Кръстев, която според съветника още не е приключила. Жалбата е срещу ОИК и председателя на ОбС за това, че не изпълняват съдебно решение. „Преди три дни получих писмо, че отдел Досъдебен във Върховна касационна прокуратура е поискал по най-бързия начин да получи отговор защо се бави проверката“, съобщи още Кръстев.

Припомняме, че след като Кръстев бе отстранен, на неговото място в ОбС Каварна влезе Маруся Георгиева. „След като съдът ме е възстановил, аз влизам в залата на сесиите, но не ми се дава възможност да гласувам и да изпълнявам функцията си на общински съветник“, каза Кръстев.

c