Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

ЦИК разпореди на ОИК Каварна да възстанови правомощията на съветника Красимир Кръстев

Централната избирателна комисия разпореди със свое писмо ОИК Каварна да издаде удостоверение за общински съветник на Красимир Атанасов Кръстев и да прекрати пълномощията на Маруся Петрова Георгиева. С писмото, което е с дата 1 ноември 2022 г., се указва, че ОИК Каварна трябва да извърши изискуемите по закон действия от своята компетентност, свързани с правните последици на влезлите в сила съдебни актове, с които бе отменено решение на ОИК от 1 февруари т.г. С това решение бяха прекратени пълномощията на Красимир Кръстев, избран за общински съветник на местните избори през октомври 2019 г. ЦИК очаква действия от ОИК в кратки срокове.

Припомняме, че след като Кръстев бе отстранен от Общинския съвет, започна съдебна сага.

ОИК Каварна взе решение за отстраняването на съветника след подаден сигнал от председателя на Общинския съвет Йордан Стоянов за това, че Кръстев не е участвал в седем заседания на Общинския съвет – през февруари, април, май, два пъти през юни, септември и декември, без предварително писмено уведомление за това. В резултат на това ОИК е приложила член 30, ал.4, т.5 от ЗМСМА и е прекратила неговите правомощия.

Съветникът от Каварна Красимир Кръстев внася жалба в Прокуратурата срещу ОбС и ОИК

И ВАС против отстраняването на общинския съветник от Каварна Красимир Кръстев

Административният съд в Добрич обаче отмени решението на ОИК, а през юли т.г. Върховният административен съд потвърди акта на добричкото съдилище – че отстраняването на Кръстев е неправомерно.

Още в началото на казуса Кръстев твърдеше, че решението на ОИК от 01.02.2022 г. е незаконно. На негово място тогава в Общинския съвет влезе Маруся Георгиева. Кръстев присъства в залата на Общинския съвет на сесията през август, но каза, че не му е била дадена възможност да гласува. Междувременно заяви, че си търси правата в съда.

c