Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Съветникът от Каварна Красимир Кръстев внася жалба в Прокуратурата срещу ОбС и ОИК

Общинският съветник от Каварна Красимир Кръстев ще внесе в прокуратурата жалба срещу председателя на Общинския съвет и председателя на Общинската избирателна комисия (ОИК). Той беше с прекратени пълномощия като съветник, но заведе дела, като последната инстанция – Върховния административен съд (ВАС) определи, че отстраняването му е неправомерно.

Съдът отмени отстраняването на общинския съветник от Каварна Красимир Кръстев

И ВАС против отстраняването на общинския съветник от Каварна Красимир Кръстев

Мотивът да бъде отстранен Кръстев беше, че не се е явил на 7 заседания на ОбС.

На вчерашната сесия на ОбС Каварна той е присъствал в залата, но не му е била дадена възможност да гласува. Кръстев смята, че решението на ВАС, което той е представил, е достатъчно да бъде възстановен като общински съветник.

„В Общинския съвет и в ОИК чакат уведомление от съда, за да ми издадат удостоверение за съветник, но такава практика няма. За решение на последна инстанция не се изпраща уведомление. Аз още преди около 20 дни входирах решението на ВАС и в ОИК, и в ОбС. Те много добре знаят, че съм възстановен от ВАС“, коментира пред Про Нюз Добрич Кръстев.

Той заяви, че си търси правата в съда. „Ще пусна жалба в прокуратурата срещу председателя на ОбС и председателя на ОИК, че не изпълняват решение на ВАС. Имам и по-ранна жалба. Първата жалба беше, че въпреки решението на Административен съд Добрич в моя полза, е издадено удостоверение за следващия съветник в листата, което противоречи на ЗМСМА – не може да назначиш следващия в листата, след като има обжалване и няма крайно решение на съда. Може би има упражнен натиск от някого. Бях възстановен от АС-Добрич на 24 февруари, след 20 дни взеха решение следващият да влезе на мое място“, каза Кръстев.

Според него вчерашната сесия трябва да бъде обявена за нередовна от Областния управител и да бъдат върнати решенията й.

„Компетентният орган е ОИК – тя трябва да излезе със становище, че правата му са възстановени. Аз не мога да определям кой е общински съветник и кой не е. Ако ОИК вземе решение да му се възстановят правата, той отново ще бъде общински съветник и ще може да гласува на сесии. Общинският съвет не е страна по делото и аз няма защо да бъда уведомяван. Кръстев дойде на заседанието вчера с решението на ВАС и каза: „Възстановете ме да участвам в работата на ОбС“. Аз го попитах може ли да покаже валидно удостоверение за общински съветник. Такова няма“, коментира председателят на ОбС Каварна Йордан Стоянов.

Про Нюз Добрич не успя да се свърже с ОИК Каварна.

c