Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

17 ноември - годишнина от анти-нацистката демонстрация на студентите в Прага

Ежегодно, на 17 ноември прогресивната световна общност припомня събитията от 1939 г. и за анти-нацистката мирна демонстрация на студентите в столицата на Чехословакия.

От 1941 г., с решение на Международния студентски съюз от конгрес в Лондон, Великобритания, 17 ноември се отбелязва като Международен ден на студентите. Причината - годишнина от мирната студентска демонстрация (1939) по повод смъртта на студента Ян Оплетал и срещу фашистката окупация в Чехословакия, по време на която над 1200 студенти са арестувани и изпратени в концентрационния лагер Саксенхаузен. Деветима от тях - Йосеф Матушек, Ярослав Клима, Ян Вейнерт, Йозеф Адамец, Ян Черни, Марек Фраувирт, Бедрич Кукала, Вацлав Шафранек, Франтишек Скорковски, са екзекутирани без съд.

На 28 октомври 1939 г. по време на демонстрация на студенти от Карловия университет в Прага по повод 21-ата годишнина от независимостта на Чехословакия, която е жестоко потушена от нацистите, са ранени 15 студенти, сред които и Ян Оплетал, починал на 11 ноември 1939 г. от раните си.

В Чехия и Словакия 17 ноември се отбелязва като официален празник - Ден на борбата за свобода и демокрация.

На 17 ноември 1973 година студенти от Политехниката на Атина започват протест срещу военната хунта. Техният протест е смазан, а армията влиза с танкове в университета. Заради този протест денят е официален празник в Гърция и се отбелязва като Ден на гръцките студенти.

Пак на тази дата през 1989 г. отбелязването на деня с демонстрация в Прага дава началото на Нежната революция.

c