Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Вицепремиерът Атанас Пеканов в Албена: Служебния кабинет осигури 14 млрд. лв. евросредства

Намираме се в трудна турбулентна геостратегическа среда, на този фон и въпреки натрупаните забавяния по отношение на европейските програми и Плана за възстановяване, страната ни се движи успешно, в сравнение с много други страни-членки.

В рамките на два месеца от мандата на служебния кабинет вече са осигурени европейски средства в размер на над 14 милиарда лева по 7 официално одобрени програми. С националното съфинансиране от над 2,7 милиарда лева до 2027 г. България ще разполага с повече от 16 милиарда лева по линия на европейските фондове, припомни вицепремиерът Атанас Пеканов по време на Годишната среща на местните власти, която се провежда в курорта „Албена“.

Той бе категоричен, че европейският ресурс е изключително важен, тъй като от една страна ще спомага българската икономика да наваксва изоставането в рамките на Европа, в същото време ще даде възможност публичните структури да могат да реагират на сериозни проблеми като превенцията и управлението на редица рискове - наводнения, свлачища, пожари, посочи Атанас Пеканов.

Продължават преговорите по новата програма за регионално развитие. В основната си част те са финализирани, подчерта вицепремиерът Пеканов, но към нея са интегрирани и плановете за справедлив преход. Новият политически контекст налага по-внимателно да бъдат договорени детайлите и демаркационните линии между приоритетите на Зелената сделка и гарантирането на енергийната независимост на страната.

Планът за възстановяване и устойчивост е насочен както към преодоляване на икономическите проблеми, в следствие на пандемията, но и към гарантиране на инвестиции за важни публични проекти. В период на „затягане на коланите“ публичните структури налагат много икономии и, обикновено, най-засегнати са планираните инвестиции, предвид техния дългосрочен хоризонт. ПВУ гарантира, че именно тези проекти няма да бъдат отлагани във времето.

Механизмът за възстановяване и устойчивост предвижда нов модел на работа и затова е важно всички заедно да търсим как най-добре проектите да бъдат реализирани, подчерта вицепремиерът Пеканов. Той обърна внимание на напредъка по процедурите, които най-пряко касаят общините и за които има висок обществен интерес. През ноември предстои да бъдат отворени поканите по първите от тях, свързани с енергийната ефективност на жилищни сгради и енергоспестяващо осветление.

Подходът на гарантираните бюджети ще бъде възприет през новия програмен период за общините, кандидатстващи по програмите, финансиращи селските региони, заяви министърът на земеделието Явор Гечев по време на Годишната среща на местните власти, която се провежда в курорта „Албена“.

c