Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Втори ден на предупредителната стачка на сестри и акушерки от болницата в Добрич

С плакати „Искаме достойно възнаграждение за нашия труд“ и „Стачка“ медицински сестри и акушерки от болницата в Добрич излязоха днес за втори ден на предупредителна стачка. Акцията представлява предупредителна стачка, а повод за нея е недоволството от заплатите, които не са достигнали нивата по КТД в сектор здравеопазване. Те са били увеличени от 820 до 1020, което е доста под 1500-те лв., които са КТД предвижда за специалисти по здравни грижи.

Плановете на протестиращите са в рамките на седем дни медиците да спират работа за един час по обяд. Ако от тези действия няма ефект, от 21-ви октомври, те ще преминат към ефективни стачни действия и ще спрат да работят.

Действията на специалистите по здравни грижи получиха подкрепата на Българската асоциация по здравни грижи (БАПЗГ)  и Български съюз на лекарските асистенти и фелдшерите.

"Събитията в Добрич са първата крачка от организирани национални протести на медицинските специалисти. Този път ще бъдем непреклонни и ще отстояваме докрай правото си на достоен труд в името на българските пациенти, които заслужават качествено лечение и здравни грижи!", казаха от БАПЗГ.

Медицинските специалисти от Добрич получават подкрепа от колегите си от другите общини в областта, както и от цялата страна.

c