Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Кметът на Кардам помогна за осуетяването на опит за телефонна измама в селото

Телефонните измамници отново се активизираха. Както вече съобщихме, вчера в Тервел 89-годишен старец даде близо 9 000 лева на непознати. Опит за ало-измама в генералтошевското село Кардам, също вчера, бе осуетен с помощта на кмета Георги Събев.

Той разказа пред Про Нюз Добрич за случая.

Обект на опита за измама по добре позната схема е 80-годишна жена, която живее сама в Кардам. Тя получила обаждане от непознат мъж с настояване да приготви пари, в противен случай ще се саморазправят с нея. Поискал й 25 000 лева. Последвало второ обаждане, пак от мъж, който се представил за полицай. Казал й, че полиция е блокирала селото, търсели едни измамници. Задържали двама, издирвали още двама и за да ги хванат трябвало тя да им помогне – да остави пари пред вратата си. Възрастната жена попитала да се обади ли на дъщеря си. Отвърнали й: „Не, на никого няма да се обаждаш, дръж телефона до тебе!“ Дали й номер 0579 112 – да звъни на него, ако се наложи.

Жената все пак се обадила на дъщеря си, която живее във Варна.

„И дъщерята ми позвъни на мене. Помоли да отида до къщата на майка й да видя какво става. Аз тръгнах, като по пътя се обадих на полицията. Жената се беше заключила със съседката си вкъщи, силно притеснена и уплашена. Буквално трепереше. Къщата е малко изолирана, в края на селото е. Когато влязох вътре, отново се позвъни от неизвестен номер. Вдигнах телефона и като чуха мъжки глас, затвориха веднага. А този телефон, който престъпниците са й дали – всъщност несъществуващ номер, явно е за заблуда. Понеже завършва на 112, да си мислят, че наистина си имат работа с полицията“, разказа Събев.

Когато истинските полицаи дошли, били извършени проверки, доста време екипите патрулирали в селото. По думите на кмета се разбрало, че и в друга къща в Кардам е имало подобно обаждане на други възрастни хора.

„Възрастните хора са доверчиви, готови са да дадат спестяванията си, като си мислят, че всички около тях са добронамерени. Тези дни си вземат пенсиите и аз ги предупреждавам: Внимавайте, ако ви звънят не се подлъгвайте не давайте пари! Но винаги се намират жертви“, коментира Събев.

c