Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

82 годишнина от възвръщането на Балчик в пределите на България

С церемония по вдигане на знамената и поднасяне на цветя пред паметника на загиналите във войните, общественици, граждани и военни представители отдадоха почит на загиналите в битките за възвръщането на Балчик в пределите на България.

На площад "21 септември" се събраха множество граждани и гости на морския град и Представителна част от Военноморските сили на Република България, за да почетат героите на България дали живота си за освобождението на Балчик от 21 септември 1040 година и връщането му в пределите на България по силата на Крайовската спогодба.

Цветя и венци пред Паметника на падналите за свободата на Отечеството поднесоха Николай Ангелов, кмет на Балчик, командващият Военноморските сили на Република България, контраадмирал Кирил Михайлов, председателят на Общински съвет Балчик Николай Колев, кметския екип, представители на политическите сили, общественици и гости на града.

"В историята има дати, събития, личности, които укрепват нашето самочувствие, изпълват ни с енергия, правят ни горди, че сме се родили на това място.
Такава дата е 21 септември 1940 г.
На този ден балчиклии стават свидетели на едно забележително историческо събитие. На площада стотици наши съграждани възторжено посрещат своите освободители – частите на Морския отряд и Трета българска армия. Центърът на града се оказва твърде тесен, за да побере всички желаещи да видят и аплодират освободителните български флотски и армейски части. Най-после, след четвъртвековна окупация, Южна Добруджа е присъединена към Родината. Възстановена е границата между България и Румъния до 1913 г. Над златните добруджански полета изгрява слънцето на свободата!" припомни кметът на Балчик Николай Ангелов.

"За нас добруджанци 21 септември е денят на народното възкресение и възроденият български национален дух. Символ на Народното единение и на историческата справедливост," допълни той.

Продължилата четвърт век румънска окупация свършва на 21 септември 1940 г. На този ден генерал-лейтенант Георги Попов влиза в Балчик - първият освободен от българските войски град в Южна Добруджа. Възвръщането му в пределите на България е по силата на Крайовската спогодба от 7 септември същата година. Възстановява се границата между България и Румъния до 1913 г.

Преслав НЕЙЧЕВ

c