Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Петков за шистовия газ: Ние сме против хидравличното разбиване на житницата на България

Той коментира думите на бившия държавен секретар на САЩ Майк Помпео, според когото отговорът на енергийната независимост на България не е в чужбина, а в потенциала за добив на шистов газ

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков с реакция на думи на бившия държавен секретар на Съединените щати Майк Помпео. Бившият директор на ЦРУ смята, че България трябва да преразгледа решението да не се добива шистов газ.

„Ясно искам да кажа, че това, което бившият главен секретар на САЩ Майк Помпео е казал, според нас е геополитически некоректно и не трябва никой, от която и да е държава, да ни дава такива съвети. Ние сме „за” диверсификация - от азерски газ, втечнен газ, за търсене на газ в Черно море, но не и за хидравлично разбиване на житницата на България”, категоричен е бившият премиер.

"България има шанса да реализира потенциала си като енергиен център в Югоизточна Европа, заяви днес в София бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпейо. Той говори на организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в Българи (КРИБ) лекция на тема: „Геополитическата значимост на България: След инвазията в Украйна и потенциалът на България като регионален енергиен лидер“.

"Само защото не се поддадохте на натиска да плащате за газа в рубли, руският президент Владимир Путин нареди на картелите да спрат доставките за вас. Отговорът за енергийната ви независимост не е в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ", каза Помпейо.

"Фракинг технологиите за добив на шистов газ са много по-чисти от руския природен газ. Не позволявайте на шепа зле информирани активисти, които използват аргументи, неосноваващи се на факти, да разрушат бъдещето ви", призова Помпейо.

c