Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

И ВАС против отстраняването на общинския съветник от Каварна Красимир Кръстев

Върховният административен съд потвърди днес решението на Административен съд – Добрич по казуса с общинския съветник от Каварна Красимир Кръстев. През февруари т.г. добричките магистрати отмениха решение на Общинската избирателна комисия в Каварна, с което на Кръстев бяха прекратени предсрочно пълномощията като общински съветник в мандата 2019-2023 г.

Решението на ОИК Каварна беше взето след подаден сигнал от председателя на Общинския съвет Йордан Стоянов за това, че съветникът Красимир Кръстев не е участвал в седем заседания на Общинския съвет – през февруари, април, май, два пъти през юни, септември и декември, без предварително писмено уведомление за това. В резултат на това ОИК е приложила член 30, ал.4, т.5 от ЗМСМА и е прекратила неговите правомощия.

След решението на Административния съд в Добрич ОИК е подала касационна жалба и делото стигна до ВАС.

ОИК Каварна отстрани общинския съветник Красимир Кръстев заради отсъствия

Върховният съд приема, че не е имало доказателства за неучастие на общинския съветник в общо пет заседания на ОбС. Констатирано е, че представените доказателства установяват неучастие на Кръстев само в две сесии - на 29 юни и на 21 септември, в протоколите от които за начало и край на заседанието липсва подпис на съветника.

Съдът отмени отстраняването на общинския съветник от Каварна Красимир Кръстев

Според чл.З0, ал.4, т.5 от ЗМСМА пълномощията на общински съветник се прекратяват предсрочно когато, без да е уведомил писмено председателя на общинския съвет за неучастието си в заседанието на съвета по уважителни причини - служебна ангажираност, отсъствие от страната, заболяване и други, не участва в три поредни или в общо пет заседания на Общинския съвет през годината.

ВАС счете, че обжалваното решение на Административен съд – Добрич е правилно и го остави в сила. ОИК Каварна е осъдена да заплати на Красимир Кръстев сумата от 500 лева разноски за касационното производство. Решението е окончателно.

Красимир Кръстев каза за Про Нюз Добрич, че още в началото на казуса е казал, че решението на ОИК е незаконно, но никой не му повярвал. Той определи състава на ОИК като „изключително некомпетентни хора, зависими, взели решението за моето отстраняване под натиск на криминалния контингент“. „Все пак в България има правосъдие, вярвам в правосъдието, ВАС и Административен съд Добрич имат все още морал и почтеност“, допълни той. Не е участвал в заседание на ОбС от януари т.г. Не знае дали ще участва в следващата сесия на местния парламент.

c