Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

От Ген. Тошево тръгна петиция за забрана за проучване и добив на газ в земеделска земя

Граждански организации, обявили се срещу проучванията и добива на газ в района на Генерал Тошево, стартираха петиция за законодателни инициативи, които да не позволяват селскостопанската земя да бъде обект на проучване и добив на газ, нефт, подземни богатства и разширяване обхвата на защитените зони.

Тя е адресирана до политическите групи в Европейския парламент, комисаря по околната среда, океаните и рибарство Виргиниюс Синкавичюс, парламентарните комисии по правата на човека, околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, регионално развитие, земеделие и развитие на селските райони, всички български евродепутати и Народното събрание на Република България.

„Ние, българските граждани, обединени в отговорността и грижата си за тази безценна земя, на която сме избрани да живеем, предлагаме въпроса за защитата на тази територия с изключително значение поради характеристиките и богатството на почвите си“, се посочва в петицията.

Добруджа се отличава с феноменална почвена покривка, за която допринасят редица специфични условия. Земеделските територии в Южна Добруджа заемат около 81% от площта й. Производствената им характеристика ги определя като високо продуктивни. В световен мащаб, подходящи за селско стопанство терени представляват едва 10-12% от земната суша и тези площи ежегодно намаляват.  Авторите на петицията изразяват силното си безпокойство като стопани на тази територия, поради нестихващите опити върху тази земя, върху тази безценна като извор на живот вода, да бъде придобито право на проучване и добив на газ на не една компания през годините до настоящия момент.  

Посочват се рисковете и пораженията за почвите и водите при дейност за проучване и добив на газ.  На повърхността - трайно увредена и безвъзвратно изгубена почва, заради тежката техника, площадки, цистерни с химически вещества и водоеми за тяхното съхраняване, асфалтови пътища и пр., а така също  и заради мащабно и необратимо замърсяване  на почвите и на водоносните слоеве заради аварийно изтичане или разливане на аварийна течност от цистерни, басейни.

И под повърхността – според експертно заключение: " Възможно тежки, катастрофални и непоправими последици от прилаганите технологии ще се проявят в Североизточна България. С най-голяма сила, острота и неизбежност се очертават възможни поражения върху водоносната система, която е единствен и незаменим източник на прясна вода в Лудогорието, Добруджа и цялото крайдунавско пространство между Русе и Силистра.  

"Намерението за "добив на газ" в Добруджа е необмислено, погрешно и опасно. То трябва да бъде преразгледано и отхвърлено. Неоспорими доказателства и мотиви за това може да даде всяка безпристрастна оценка за приложимостта на предлаганите технологии в реалните хидроложки, стопански и житейски условия на региона."  

Припомня се също, че категоричната позиция на гражданите е заявена и на местния референдум от 2017г. в една от добруджанските общини, на който 96.91% , или 6500 човека, от гласувалите заявяват, че са против определянето на територии в община Генерал Тошево за проучване, добив и преработка на подземни богатства.

„Това е ясна и твърда позиция относно запазването на предназначението на земеделските земи и значението им, и ценността им за поминъка и живота, и бъдещето на хората.

Ние настояваме за инициативи в законодателството, които да не позволяват селскостопанската земя да бъде обект на проучване и добив на газ, нефт и всякакви подземни богатства“, се посочва в петицията. Тя е инициирана от Инициативен комитет против добива на газ в община  Г. Тошево, Гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване, "Асоциация на българските зърнопроизводители 2006", Национален браншови пчеларски съюз, Гражданска група "Добруджанци срещу добива на газ в Тошевско."

Към петицията: https://www.peticiq.com/320669?fbclid=IwAR30Rv6uraNmU7HDMGWsAJSyao-VMFG9RcRDq0TTztQO1MR23YgXUYnNjoY

c