Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Мария Лалева представи в Добрич романа си „Пасиансът на Архангелите“

Мария Лалева представи в Добрич новата си книга „Пасиансът на Архангелите“. Събитието бе част от инициативата „Събуди се за култура“ на Община Добрич и Арт Будилник, която се провежда в града тази седмица. Пред добричката публика талантливата писателка сподели вълнуващата история на самата книга и героите в нея. Романът „Пасиансът на архангелите“ е вдъхновен от истинската история на жена, която гледа на карти и има своя собствена „архангелска религия“ за света, човека и Вселената.

Мария Лалева е родена на 17 юли 1969 г. в Благоевград. Тя е поет, писател и сценарист на филма „Дамасцена“ с участието на Любен Чаталов и Веселин Плачков. Първо завършва езикова гимназия с френски език, после, макар да пише поезия от дете, завършва висше икономическо образование. За първи път читателите се срещат с поезията ѝ през 2013 г., когато излиза дебютната ѝ стихосбирка „Личен архив“. Романът ѝ „Живот в скалите“ все още е сред най-обсъжданите и най-четените произведения от родната литературна сцена. Творбата бе представена в Каварна през 2019 година.

Мария Лалева успява да накара читателите да се влюбят в нея. Безпаметно и без въпроси, сякаш им е близък приятел. Тя не може да те остави безразличен, защото завладява с искреността си, с притчовия наниз от красиви истории, подшушнати ѝ от непознатите висини на духа. Книгите ѝ грабват сетивата и просто няма как да не им се подчиниш. Чувството ѝ за хумор е завладяващо, подобно на чара ѝ. Тя е жена с позиция, която успява да вдъхнови и да внесе светлина в ежедневието на всички, които са се докосвали до нея. /ciela.com/

c