Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Буря, порои и градушки за днес, област Добрич в периферията на циклона

През днешния ден, под влияние на преминаващ южно от страната средиземноморски циклон, ще се създаде интензивна валежна обстановка. На много места в южната и западната половина на България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и ще има гръмотевични бури, със значителни валежи и локални градушки. 

Интензивни ще са явленията в Западна и Южна България и Централния Предбалкан, където сумарните количества на валежите ще достигнат до 50-60 mm, а на места в Родопската област и Ихтиманска Средна гора - до 80-100 mm. В Смолянска област е обявен и червен код заради очаквани наводнения.

В останалата част от страната сумарните количества ще бъдат между 15-25 mm. Оранжев код - за гръмотевични бури и порои е обявен за 14 области. Жълт код е в сила за пет области. В периферията, с най-слаби валежи ще са районите от североизточните части на страната и по Черноморието, където прогнозните стойности са до 10 mm.

Червен код за петък! Очакват ни значителни валежи и гръмотевични бури
карта: meteobalkans.com

Ще духа до умерен вятър от източната четвърт. В по-голямата част от страната преобладаващите максимални температури ще бъдат между 20° и 25°, в района на Добрич около 23°, по Черноморието 21-22 градуса, в северните райони 22-24, в Южна България – 22-23 градуса.

През днешния ден в Североизтока се очаква значителна купеста и купесто-дъждовна облачност. Преди обяд на отделни места, а около и след обяд над по-голяма част от района ще има валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Главно във вътрешността е възможно валежите да са по-интензивни, не са изключени и градушки. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури във вътрешността на района слабо ще се понижат и навсякъде преобладаващи ще са между 21° и 26°. Вълнение на морето 2 бала, в районите на нос Калиакра и Шабла - до 3. Температура на морската вода варира между 20° и 23°.

данни: НИМХ - филиал Варна

За 11 юни вероятността за интензивни явления е голяма за цялата страна, а в неделя - за много райони в Северна и Източна България. В събота вятърът ще е от изток-североизток, слаб до умерен. Дневните температури в по-голямата част от страната ще се задтржат под 25°.

карта за 11 юни / НИМХ

В неделя вятърът в Източна България временно ще се усили, ще е от север-североизток, в западната половина от страната ще остане слаб до умерен, от север-северозапад. Температурите слабо ще се повишат.

През първата половина от следващата седмица вероятността за превалявания остава, но вече на по-малко места в страната и по-малко като количества. На отделни места все още са възможни временно по-интензивни валежи. Ще има и слънчеви часове, главно преди обяд. Температурите ще се повишат с още два-три градуса.

c