Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

ЕС подкрепя с 20 млн. евро украинските новосъздадени дружества

Европейската комисия лансира амбициозна инициатива на стойност 20 млн. евро в подкрепа на украинската иновационна общност. Чрез целенасочено изменение на работната програма на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ) за 2022 г. новата инициатива ще подпомогне най-малко 200 украински новосъздадени високотехнологични дружества с до 60 000 евро за всяко от тях. ЕСИ ще предоставя и нефинансова подкрепа – консултантски услуги за развиване на дейността и възможности за партньорства Инициативата ще повиши капацитета на украинските иноватори да взаимодействат с европейската иновационна екосистема, да завладяват нови пазари и да се ползват от европейските инструменти за финансиране.

Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, заяви: „Преди руското нашествие Украйна имаше динамична среда за създаване на технологични дружества и над 1600 новосъздадени дружества. С новата инициатива ще се запази този напредък, ще се укрепят връзките с европейската иновационна екосистема, така че украинските новосъздадени дружества да могат да бъдат възлов фактор в икономическото възстановяване.“

Помощта в размер на 20 млн. евро ще бъде изплатена чрез конкурентна покана за представяне на предложения за общоевропейска мрежа на сдружения на новосъздадени дружества в подкрепа на украинските заинтересовани страни в областта на иновациите. Ще бъдат осигурени полезни взаимодействия със съответните инициативи на ЕС, като например мрежата „Enterprise Europe“. С тази покана с начало 23 юни Европейският съвет по иновациите (ЕСИ) ще осигури непрекъснатост на дейността на украинските технологични дружества и ще насърчи техния растеж. Инициативата може да помогне на украинските новосъздадени дружества да се подготвят за кандидатстване за бъдещо финансиране от ЕСИ.

c