Балчик Култура Общество

Самоуката художничка Флора Начева представя в Балчик изложба под наслов „С цвят и мирис на море“

Художничката Флора Начева ще представи своя самостоятелна тематична изложба от маслена живопис под наслов “С цвят и мирис на море” на 14 юни в Художествената галерия в Балчик. Откриването е в 17.30 часа.

Флора Начева е родена в Балчик. Завършила е ШУ “Епископ Константин Преславски” и 42 години работи в областта на предучилищното образование.

Първите си опити в изобразителното изкуство прави в ученическите си години, рисувайки шаржове на съученици. Единствено тогава посещава школа по рисуване при големия добрички художник Янко Атанасов. През годините е правила акварели с илюстрации на детски приказки за децата, с които работи.

Интересът към маслената живопис се поражда преди около десетина години спонтанно и става нейна страст. От тогава до сега работи като самоук художник. Започва много късно творческата си кариера, но за сметка на това работи активно и много продуктивно.

До момента има 8 самостоятелни изложби в Балчик и страната, една от които в чужбина. Член е на Националното сдружение на художници от цялата страна, с които участва ежегодно в благотворителни пленери в Балчик, Варна, Приморско, Шабла, “Бялата лагуна”, Априлци и Банско.

Изложбата й в Културно-информационен център “Мелницата”- Балчик, преминава при небивал интерес, като бе почетена от близо 200 посетители, поставяйки рекорд по посещаемост в Балчик през последните две десетилетия.

Притежатели на нейни картини има в много градове от България, а част от картините й са собственост на ценители от Русия, Германия, Молдова, Румъния и Белгия.

Цикълът от морски пейзажи съдържа 20 платна – маслена живопис. Специални гости на събитието ще бъдат балчишката поетеса и бивш преподавател Пенка Димитрова и певицата Елена Иванова.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.