Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Ролкови кънки – играчка или страхотно фитнес оборудване?

Отрасловият пазар днес предлага различни начини за забавление, като сред най-предпочитаните са именно ролковите кънки. С тях могат да се изминават кратки разстояния и да се изпълняват различни ефектни акробатични номера. Но какви са отделните видове и техните особености? Какви са предимствата им и кое ги прави толкова предпочитани?

Какви видове ролкови кънки има

Разновидностите днес са изключително много и често това обърква купувачите в преценката им за правилния избор според нуждите им. Колкото и много да са, основно се делят на ролкови кънки за деца, за жени и за мъже. Съществуват още и ролери, при които колелетата са едно зад друго в една редица, вместо две по две едно до друго. Ролерите са по-маневрени и подходящи за изпълнение на различни акробатични движения и фигури.

От гледна точка на вида за каране, те се делят на модели за фитнес, слалом, фрискейт, офроуд и други. Ето защо, редовното каране на ролери или ролкови кънки може да бъде освен прекрасно забавление и фитнес тренировка за борба с калориите. Има данни, че редовното каране води до загуба на 9-10 кг само за около 2-3 месеца.

Моделите за слалом имат по-твърди и високи обувки, което позволява по-голяма устойчивост и протекция на глезена от случайни навяхвания. Решенията за офроуд са друг модел ролкови кънки, отличаващи се с по-големите размери на колелетата. Те позволяват преодоляване на терени извън пътя и за тях не е нужно намирането на равни и гладки повърхности.

Съществуват и професионални варианти с по-здрава и масивна конструкция, която е предназначена за повишено натоварване.

Какви са техните предимства

След като вече сте запознати с отделните видове ролкови кънки, вероятността да направите правилния избор е значително по-голяма. Нека видим все пак техните предимства и защо са толкова предпочитани както сред възрастните, така и сред тийнейджърите:

  • осигуряват стабилност – четирите им колела в подредба 2х2 позволява лесното балансиране върху тях и прави по-сигурно карането им;
  • могат да се карат с обикновени обувки – не е необходимо да събувате обувките си, за да карате. Просто стъпвате върху металната платформа и чрез специалните кожени ремъци фиксирате крака. Това ги прави по-практични и непретенциозни за експлоатация;
  • подвижни регулируеми платформи – дори да купите кънките на децата си с растежа на крака можете да разтягате платформата, така че тя винаги да пасва на променящото се ходило;
  • повишена здравина и устойчивост – съвременните модели могат да издържат тегло и натоварване, което да е над 100 кг.
Ролкови кънки
c