Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Хотелиери от Кранево не са получили парите си за настанените бежанци

Все още държавата не е превела парите за месец април на хотелиерите на морето, настанили украински бежанци. Според Програмата за хуманитарна помощ на бежанците от Украйна, хотелиерите трябваше да подадат заявления за помощта от 40 лв. на човек от 1 до 5 май. До 10 май текат проверки, а след тази дата трябва да се направят плащанията. „Към момента аз нямам такова, а също и моите колеги“, каза за Про Нюз Добрич управителят на комплекс „Добруджа“ в Кранево Люцкан Малджиев.

„Четох изказване на министъра на туризма, че средствата ще се платят в края на месеца. Надяваме се това да стане, защото вече не издържаме. За април уж трябваше още преди две седмици да платят. Ежедневните ни разходи са много големи. Плащаме по 7 000 лв. на ден за електрическа енергия, персонал, консумативи и други, само 1 000 лв. е токът“, казва Малджиев.

В комплекса има настанени 350 души. На 1 юни голяма част от тях – около 300 човека, ще останат по новата тримесечна програма на правителството, по която се предвижда хотелиерите да получават 10 лева на човек без изхранване и 15 лева с изхранване.

„Трудно ще се справим. Ще бъдат настанени по 4 души в стая, няма да се ползват климатици и безплатен интернет. Ще започнат доста трудно да живеят. Тези, които са си намерили работа, излизат от програмата. Но ние по принцип осигуряваме храна на тези които започнат работа при нас в туризма – независимо българи или чужди граждани“, посочва хотелиерът.

По думите му има бежанци, които са се върнали в Украйна, в районите, в които няма военни действия. Тръгвайки са казвали, че не знаят къде точно отиват и какво ще правят.

„Притеснението ми започва да става голямо не толкова за априлското, но за майското плащане. При мен има хора от 18 април, т.е. аз чакам средства за 12 дни за април, но после и за целия месец май. Ако нямат пари да ми платят за 12 дни, как ще има за месец май?“, пита Станислав Димитров – управител на х-л „Кристел палас“ в Кранево.

„Курортната такса се плаща до 15 число на месеца и аз сигурно вече имам лихви - не съм я платил защото не съм получил парите от държавата“, допълни той.

В „Кристел палас“ има 170 души, там ще продължат да работят по Програмата, но само с предоставяне на легло. Хората ще трябва да си доплащат за храна.

„Има такива, които заминават, хората търсят варианти, трудно е и за тях, и за нас. Има много частни случаи, за които програмата не може да даде отговор. Никой не иска да се мести, те са с деца и не знаят къде ще отидат. Аз лично съм наел 5 души с трудови договори. Други си намериха работа в магазини и други обекти“, посочи Димитров.

c