Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

В 52 училища се провежда днес малка матура по БЕЛ в област Добрич, допуснати са 1169 ученици

Национално външно обучение в IV 4 клас по Български език и литература се провежда днес в 52 училища от област Добрич.

Общият брой допуснатите до НВО в IV клас в областта са 1 169, обявиха от Регионално управление на образованието.

Националните външни оценявания се провеждат като писмени изпити под формата на тест по Български език и литература - 26.05.2022 г. от 10:00 часа, и по Математика - 27.05.2022 г., също от 10:00 часа.

Тестът за НВО по БЕЛ в края на IV клас включва 3 части:  

  • диктовка (от аудиофайл) и езикови задачи с избираем отговор
  • текст за четене с разбиране и тестови задачи към него – с избираем и със свободен отговор
  • речева задача с творчески характер, изискваща свободен отговор.

Тестът за НВО по Математика в края на IV клас включва 25 задачи, от които: 18 задачи с избираем отговор; 5 задачи с кратък свободен отговор;  1 текстова задача с разширен свободен отговор; 1 текстова задача с три подусловия, чрез които се интегрират знания и умения от различни области на компетентност. Всяко подусловие е с различна степен на трудност и се оценява с различен брой точки.

Целта на НВО в 4 клас е да се измерят резултатите, заложени в стандартите за общообразователна подготовка и в учебните програми при равнопоставеност на учениците на национално равнище. Оценяването е анонимно в електронна среда. Участват оценители от цялата страна.

Оценките от изпитите по български език и литература  и по математика в IV клас служат за установяване на индивидуални пропуски и за анализи на резултатите от обучението на училищно и национално равнище.

c