Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Проучване на гражданско участие в местното управление в област Добрич

В рамките на договор, сключен между „Про Нюз Добрич“ ЕООД и „Ей Би Си Комс“ ЕООД е извършен Експертен анализ по Дейност 2: „Проучване, обследване и анкетиране на гражданско участие в местното управление - сигнали, връзка местни власти-бизнес“ във връзка с изпълнение на проект: „Гражданите и бизнесът - гарант за по-ефективно местно управление“, финансиран от  Фондация „Америка за България“ по програма „Следващите 10 – в подкрепа на значими идеи през следващите десет години“ в областта – „Добро управление на местно ниво“

Основната цел е да се проучи и анализира работата с граждани и бизнес, предоставяне на административни услуги, опциите за корупционна среда и повишаване на капацитета и активно гражданско участие – при планиране и разходване на бюджетните средства.

Да се проучат и анализират дефицитите и потенциала за внедряване на ефективни механизми за гражданско участие на общините от област Добрич, да се изследват добри международни практики и такива на местно ниво за изграждане на капацитет за гражданско участие при дефиниране, изпълнение и мониторинг на местни политики и решения.

Във фокуса на проучването е  опитът на жителите от осемте общини от област Добрич във взаимодействие с местните органи на самоуправление и как този опит влияе върху техните нагласи, убеждения и инициативи. анализ на средата с оглед адаптиране и прилагане на идентифицирани добри практики и изготвяне на препоръки; Обследване на това гражданите, когато имат проблем на местно ниво – битов или бизнес, по какъв начин стигат до представител на общинската администрация. Дали споделят във Фейсбук или търсят директна връзка – по телефон или онлайн, с администрацията. Каква е обратната връзка – на какъв период се реагира, адекватно ли е, дали се препращат другаде, дали е искан подкуп; Да се анализира предходния опит, както на комуникацията на медиите с гражданите и местните власти, така и на Бизнес центъра, който е създаден по програмата на ООН за развитие, именно с цел насърчаване на частния сектор.

Ето защо прочуването беше насочено към целеви групи и заинтересовани страни от осемте общини от област Добрич – Балчик, Генерал Тошево, град Добрич, Добричка, Каварна, Крушари, Тервел и Шабла:

  1. Граждани и представители на структурите на гражданското общество  с цел оценка на техните нагласи, потребности и капацитет за участие в процеса на иницииране, подготовка и мониторинг на политики на местно ниво.
  2. Представители на общинските администрации на осемте общини от област Добрич – Балчик, Генерал Тошево, град Добрич, Добричка, Каварна, Крушари, Тервел и Шабла, за да се очертае отношението на местната власт към отварянето на процеса на вземане на решения с участието на гражданите, наличието на практики и институционално поведение, стимулиращо активно включване, да се установи нивото на готовност и капацитет за експериментиране с нови практики, поемане на риск от провал и оползотворяване на наученото за целите на доброто управление.
  3. Представители на бизнеса и социално-икономическите партньори, за да се анализират съществуващите комуникационни канали и инструменти за взаимодействие с местната власт и да се оцени потенциала за въвличане на бизнеса и СИП в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики от изпълнителната власт.
  4. Представители на медиите, за да се анализират съществуващите комуникационни канали и инструменти за взаимодействие с местната власт и да се оцени потенциала за партньорство с цел приобщаване на гражданското общество към решаване на проблеми от регионално значение.

Проектът “Гражданите и бизнесът - гарант за по-ефективно местно управление“ на „Про Нюз Добрич“ ЕООД се финансира от Фондация „Америка за България“ по програма „Следващите 10 – в подкрепа на значими идеи през следващите десет години“

c