Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Тодор Георгиев: Надявам се следващите 150 години да бъдат също така успешни за СУ „Св. св. Кирил и Методий” в Добрич

Патронния си празник и 150 години от създаването на Първото класно училище в Добрич отбелязва утре – 11 май, СУ „Свети свети Кирил и Методий” в Добрич. За честването, за успехите на училището и неговото бъдеще – пред Про Нюз Добрич директорът му Тодор Георгиев.

Г-н Георгиев, какви чувства вълнуват учениците, учителите, родителите по повод патронния празник на СУ „Свети свети Кирил и Методий” и 150 години от създаването на Първото класно училище в Добрич?

Вълнуващо е. Предизвикателно е. Натоварващо с много култура, духовност, светлина. Защото да си наследник на нещо, което е преживяло 150 години, създадено във времето на турското робство и просъществувало толкова много, наистина е огромно предизвикателство и много вълнуващо.

Проявите вече започнаха, включват ли се активно децата в тях?

Да, разбира се. По класове и паралелки те си планират прояви, които започнаха отдавна, още през април. Продължават и през май, ще има и през юни. По подобаващ начин, подходящ за децата, празнуваме тази светла годишнина.

Как ръководеното от Вас училище отговаря на тенденциите на съвременното образование?

Всяко едно училище се опитва да намери баланс между модерното и традицията. Опитваме се и ние. Надявам се, за тези особено, които са част от нашата общност, че постигаме това като цяло. Защото наистина срещаме удовлетворение и подкрепа. Така както е било преди 150 години, така е и днес. Само заедно, мотивирани учители и подкрепяща обществена среда, могат да направят така, че едно училище да просъществува, да бъде във времето, да бъде и традиционно, и модерно, както е било и Първото класно училище. 

Как протече дистанционното обучение в ръководеното от Вас училище? Справиха ли се учениците и преподавателите?

Вие знаете какво е положението, каква е оценката на обществото, пък и на колегията. В ситуацията, в която бяхме поставени, просто нямаше друга алтернатива освен тази. Доколкото можахме се справихме. Разбира се, появиха се и дефицити, те и в момента съществуват в нашето ежедневие. Особено за деца, които са в една предизвикателна възраст, при три поредни години с преобладаващо обучение в електронна среда се пораждат  проблеми, които и в момента се проявяват. Но, да кажем, че се справихме добре. Колегията борави с техника, има това, което е като технически предпоставки в класните стаи и в домовете на учениците и колегите. Сега ще се опитаме да покрием това, което остана като дефицит от тези три поредни пандемични години.

Бихте ли разказали за успехите на Ваши ученици през настоящата година? На какво се дължат те?

Успехите се дължат най-вече на работата на колегите и на подкрепата на родителите, на амбицията и мотивираността на учениците. Традиционно ние имаме наградени ученици в областни и национални форуми в почти всички направления, не само в хуманитарните дисциплини, но и в природоматематическите, в спорта. Това е традиционно за училището. Така е било и преди 150 години. Едно от нещата, които Йосиф Стоенчев – създателят на класното училище, тогава въвежда за първи път, са годишните тържества и награждаването на най-отличените ученици пред обществеността на нашия град. Спазваме и тази традиция. Тази година учениците, които ще бъдат наградени, са 38. Традиционно след решение на Педагогическия съвет на училището, който се проведе в края на април, утвърдихме списък във всички направления. Специално избрахме носител на наградата на името на Ивайло Петров, който е наш възпитаник, и първенец на абитуриентския випуск. Удовлетворени сме и в утрешния празничен ден пред паметника на светите братя Кирил и Методий ще наградим тази наши ученици.

Казахте, че Ивайло Петров е възпитаник на СУ „Свети свети Кирил и Методий”, знаем и за Галина Дурмушлийска. Бихте ли посочи и други имена, с които се гордеете?  

Имаме успели наши възпитаници във всички направления. Маестро Захари Медникаров, например. Традиционно имаме реализирали се блестящи таланти в областта на музиката, на изкуствата въобще. Наш възпитаник е нашумялата Маестра Светлана Галианова. Мога да посоча още Денислава от 6 клас, която представи България в Париж на „Детска Евровизия”. Гордеем се и с възпитаника на училището Моката, първият носител на олимпийски медал, който за съжаление скоро почина. Във всички направления имаме прекрасни таланти. В наша група във Фейсбук и в Ютуб-канала на училището качваме поздравления на бивши наши възпитаници. И се вижда, че това са реализирани хора и реализиращи се в областта на музиката, медицината, финансите. Във всички сфери имаме прекрасни хора, които дават своя принос за обществото. Т. е. това, което са получили от нас, те го връщат на обществото в уголемен, бих казал, от оригиналния вид.

С какво е по-различно СУ „Свети свети Кирил и Методий” от останалите училища в Добрич? С какво привлича децата?

Да започнем от целодневната организация. Те е тип „Учител-учител”, т. е. тези, които, например, провеждат часовете по български език и литература, след това водят и самоподготовката на децата. Това дава възможност за подготовка на всички ученици. Такава е целодневната ни организация в първи, втори и трети клас. Мисля, че е по-удачният вариант за всички деца. Поставяме акцент върху хуманитарните дисциплини, които за съжаление са подценявани от тези, които ни управляват. Хуманитарните дисциплини, според мен, са тези, които допринасят светлината на духовността да се пренася през времето по най-удачния начин. Говоря за  български език и литература, история и цивилизация, за география и икономика. Разбира се и чуждите езици, английският език е на високо ниво, винаги имаме ученици, които покриват с отличен и държавните образователни изпити, и за 12 години обучение са с отличен успех.

Второто, което бих изтъкнал, това е опитът да се отнасяме по индивидуален начин към всяко дете, да го подкрепяме и да развиваме неговите разностранни таланти и интереси в различни направления. Мисля, че той е е удачен. Различно е от оценяването в училище, т. е. не само оценките са важни, но и отношението към всеки един съзряващ бъдещ гражданин на България, пък и на света. Защото много от нашите ученици се реализират и извън България.

От какво се ръководят в работата си учителите в СУ „Свети свети Кирил и Методий”, има ли го у тях и днес възрожденският дух?

Бих казал да. Прекрасен колектив, задружен, сплотен, с етични взаимоотношения. Това е много добра предпоставка за спокойна работа и за градеж.

Каква  е мечтата Ви за СУ „Свети свети Кирил и Методий”?

Надявам се следващите 150 години да бъдат също така успешни както и в момента. Тези, които ще пренасят във времето това, което са ни оставили създателите, да бъдат още по-успешни и от нас.

Какво е пожеланието Ви към учениците и педагозите по повод патронния празник на СУ „Свети свети Кирил и Методий” и 150-годишнината от създаването на Първото класно училище в Добрич?

Пожеланието ми е да бъдат здрави. Да се поклоним със смирение и с любов пред тези, които са създали това училище. Да благодарим на тези, които са работили в него, тези, които са учили в него и тези, които са били подкрепящи родители. И заедно тази многохилядна общност да погледнем с оптимизъм към бъдещето за нови успехи и развитие.

c