Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

27 март – Световен ден на театъра

Световният ден на театъра е иницииран през 1962 година от Международния театрален институт (ITI). Празнува се ежегодно на 27 март от международната театрална общност. По този повод се организират различни национални и международни театрални прояви.

Първото международно послание за Световния ден на театъра е написано от французина Жан Кокто през 1962 година. Първо в Хелзинки, а след това във Виена на 9-ия световен конгрес на ITI през юни 1961 г. президентът Арви Кивимаа предложи от името на Финландския център на Международния театрален институт да се създаде Световен ден на театъра. Предложението, подкрепено от скандинавските центрове, беше прието с голямо одобрение.

Древните гърци превръщат театъра в изкуство, като поставят стандартите на трагедията, комедията и сатирата. Повечето гръцки пиеси се състоят от митологични персонажи. Актьорите в древногръцкия театър, които играят на открито, в амфитеатрални сгради, са само мъже. Древните гърци разработват основите и понятията на драматичната критика, актьорското майсторство като професия и театралната архитектура. В началото актьорите са само двама. Третият актьор е въведен от Софокъл. По това време липсват сценични декори. Знаменити драматурзи от това време са Есхил, Софокъл, Еврипид, които са наричани бащи на гръцката трагедия, а Аристофан – баща на комедията. В Рим могат да се отбележат Плавт и Сенека. В Гърция също така се провеждат ежегодни състезания между драматурзите, в които се взима предвид и мнението на публиката.

Театърът на 20 век се характеризира с огромно разнообразие на форми и стилове. По това време възникват натурализмът, дадаизмът, сюрреализмът, абсурдизмът и постмодернизмът в театъра. Макар че основната черта на съвременния театър остава реализмът, също така могат да се видят много алтернативни и експериментални театри, които отричат реализма във всичките му форми.

Константин Станиславски създава школа и направление, които представляват нов етап в развитието на сценичния реализъм. Съвременният театър е изграден върху теорията на Станиславски. Лий Страсбърг, американски режисьор и продуцент, слага основите на съвременния американски театър като разработва нови методи и техники на актьорското майсторство. Други важни имена, които оформят лицето на съвременния театър са Луиджи Пирандело, Бертолт Брехт, Харолд Пинтър, Юджийн О'Нийл, Самюъл Бекет, Дарио Фо и други.

c