Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Журналистът Владимир Йончев: В Украйна ни прегръщаха и скандираха името на град Тервел

Главният редактор на сайта OFFNews Владимир Йончев пътува до украинския град Чернивци и занесе там хуманитарна помощ от община Тервел, а на връщане доведе в България бягащи от войната жена и четири деца. За своето пътуване той публикува в сайта си вълнуващ репортаж, в който разказа и как е посрещната там пратката от добруджанската община. Про Нюз Добрич потърси журналиста и ето какво сподели той:

„Офисът на нашата медия се намира точно до офиса на сдружението „Мати Украйна“. Ние първоначално бяхме говорили с тях да вземем товар от София и да го закараме в Чернивци (град на около 30 км от границата на Румъния с Украйна). В последния момент обаче стана ясно, че има хуманитарна помощ, която е в Тервел, и трябва да вземем нея. Дадоха ми телефон, свързах се с Явор от Тервел и с него се чакахме на паркинг в Русе. Там претоварихме кашоните от техния микробус в моя джип.“

Припомняме, че помощта в Тервел бе събрана, след като в Общината бе получено писмо от кмета на Александрия с молба за помощ. Всъщност Тервел и украинския град, който се намира в Кировоградска област, са побратимени. В писмото пишело, че бедстващите от Александрия се нуждаят се от топли дрехи и медицински консумативи. Институции и граждани от Тервел събраха пет големи кашона с медицински консумативи – превързочни материали, венозни катетри и други, и девет кашона с нови топли дрехи и завивки.

„Пристигнахме в Чернивци. Там имат един ритуал. Събират се хората, които ще разтоварват хуманитарната помощ – бяха 30-ина момчета, и на висок глас се обявява: „Това са помощи от българската община Тервел за украинския град Александрия.“ И те започнаха да скандират: „Тервел, Тервел!“. Бяха много впечатлени, че сме дошли от България, защото там най-вече помощи носят с бусове от Полша и Румъния. Насъбраха се и други хора, то беше в центъра на града. Прегръщаха ни и казваха, че много се радват, че българите ги подкрепят. Вълнуващо беше. Аз наистина нямам спомен да съм бил в Тервел, но се чувствах горд“, казва Владимир Йончев.

Репортажът му за OFFNews хваща за гърлото: „Румънско-украинската граница е нещо, което наистина трябва да се види. В целия ужас на войната това е някакъв своеобразен триумф на солидарността и човещината. Доброволците са стотици… Опънати са десетки палатки - медицински пункт, места за почивка, павилиони за хранене, в които се раздават безплатна топла храна, шоколади и чипсове. Клоуни забавляват малчуганите и им дават още плюшени играчки, натъпкахме джипа с плюшени играчки. Набутват ти в ръцете безплатни сим-карти, питат гладен ли си, искаш ли сандвичи за из път, искаш ли да поспиш малко, имат ли нужда децата от нещо, имат ли топли дрехи. И ти ръкопляскат, че караш пълна кола с деца, защото още стотици жени и деца чакат на границата някой да ги вземе… Казвам /на децата/ да си свалят якетата, в колата е топло. - Сега ще почнат да ни бомбардират, а в убежището е студено - отговаря ми Вероника. Тя е на 4 години. Разплаквам се. Вероника, фашист на 4 години, който говори бебешки. И трябва да бъде денацифициран с бомби.“

Кметът на Александрия Сергий Кузменко благодари на Тервел. В писмо до градоначалника на града инж. Симеон Симеонов той изказа огромна благодарност за помощта, предоставена от добруджанската община на Александрийската териториална общност.

„Тези подкрепа ще помогне за материалното подпомагане на хората от онези региони на страната ни, в които се водят военни действия. Допълнително тя е в помощ на нашите болници”, пише Сергий Кузменко. Той изразява надежда за по-нататъшна подкрепа от Община Тервел и на сътрудничество.

Снимки: OFFNews и Община Тервел

c