Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Близо 1000 жени и деца от Украйна подслониха два хотела в Кранево

Ние правим всичко възможно тези деца да се забавляват и да забравят за войната. Но трябва да се справяме сами с много административни проблеми. Имаме нужда държавата да ни помогне, сподели управителят на „Аквалайф“ Орлин Джелепов

В два хотела във ваканционното селище Кранево са настанени близо 1000 бежанци от Украйна, основно майки с деца. Виждат се едва двама души в напреднала възраст. Много жени са пристигнали тук, както с децата си – две, три, четири, но и с кучетата си. За едно куче имах специално запитване със снимка дали може да дойде, разказва управителят на комплекса Орлин Джелепов.

„Хората, които дойдоха при нас, са били наши клиенти през годините. Някои са от отбори, които са тренирали при нас. Когато научили, че има държавна политика в помощ на хотелиерите, които настаняват граждани от Украйна, ни потърсиха и пожелаха да дойдат. Сами се организираха. Посрещнахме ги и ги настанихме – над 700 души са в „Аквалайф“, обяснява собственикът на един от хотелите в комплекса Даниела Пеловска.

„Човек преди да заема какъвто и да е политически, обществен, административен или друг пост, трябва да е човек. Без значение кой, какво и как одобрява. Тук става въпрос за майки с малки деца“, допълва тя.

Двамата не крият огорчението си от твърденията на кмета на Кранево Румен Николов, че карантинирани за Covid-19 бежанци от Украйна, настанени в два хотела в селото, не спазват мерките.

„Имаме групи, които трябва да пристигнат през април. Телефоните ни прегряха, за да ни питат как можем да ги каним в хотел, където има карантинирани хора. А трябваше да се каже, че това е рутинна процедура на границата. Тези хора получават карантина, защото нямат сертификат. Всички дойдоха при мен и ми казаха, че са в карантина, питаха как да действат при регистрацията. На всички е обяснено, че трябва да си стоят в стаите, докато изтече карантината. Разполагаме с бързи антигенни тестове, ако някой има симптоми, да може да си направи веднага тест и да се отреагира незабавно“, обясни Орлин Джелепов.

В хотела е осигурен лекарски кабинет. На украинските граждани е направена застраховки още на втория ден и полицата е на всяка  рецепция. „При нас са настанени над 700 души. На всеки сме обърнали внимание, всеки сме инструктирали и на всеки сме помогнали. Тези хора са дошли тук, не за да ги настаняваме за тези 40 лева, а защото бягат от война. Нека някой да дойде да види сметките ни! Ние правим всичко възможно, за да помагаме на тези хора, а в един момент едва ли не излизаме безотговорни, че ги подслоняваме“, коментира управителят.

Всички зали в „Аквалайф“ в момента функционират, специално за украинските граждани, за да не ходят децата по улиците и да се разболяват.

Карантинираните са настанени в стаи в обособен сектор.

В „Аквалайф“ в момента има лекар, който да реагира при необходимост. Изтощени от дългия път две деца са пристигнали в Кранево с температура, напълно отпаднали. Веднага им е била оказана помощ и на третия ден вече са възстановени и се чувстват страхотно.

„Лекарката ходи буквално на два часа, за да ги проверява. Защото ние сме отговорни. И в крайна сметка, за тази отговорност ние получаваме някакви обвинения и коментари. Ние правим всичко възможно тези деца да се забавляват и да забравят за войната. Тук почти няма дете тук, което да мисли за военните действия в Украйна“, допълва Орлин Джелепов.

За всички настанени хотелът готви, осигурено е хранене сутрин, обед и вечер, като обслужването е на блок маса. В ресторанта се чува обичайната детска глъч и привидно по нищо не личи каква трагедия тези жени и деца са оставили зад гърба си. Малките тичат и играят, по-големите са по-притихнали. Но ги няма усмивките. А когато се появяват на лицата на бежанците – са в знак на благодарност за добрината, която срещат тук.

От няколко дни хотелиерите обаче се сблъскват постоянно с различни административни проблеми. Сега най-сериозен е този с регистрацията. Защото при влизането им в страната на ГКПП Дуранкулак е било невъзможно всички да получат статут за временна закрила.

„На границата нямаше как да се случи. Процедурата за един човек отнема 20 минути. За 50 души в един автобус – това са 1000 минути т.е. автобусът трябва да остане 16 часа на ГКПП Дуранкулак. Хората казаха, че след такъв дълъг път, не могат да чакат толкова време на границата. Беше казано, че ще се открият пунктове в районните управления, където да се издава такъв статут“, обяснява Орлин Джелепов.

Това са хора, пътували по 3 дни, за да стигнат дотук. Затова започнали с регистрацията от днес, за да могат бежанците да си починат, да разтоварят багажа, организационно да са спокойни.

Но макар от днес да функционира пункт за временна закрила за бежанци в полицейското управление в Албена, темповете на работа са много притеснителни.

„Днес бях в пункта в РУ Албена. До обяд бяха минали 11 души. Ние имаме настанени 700 души. Кажете ми как 700 души до 31 март могат да бъдат регистрирани“, пита Орлин Джелепов. Днес по обяд е оставил 22 души от настанените в „Аквалайф“ да чакат пред РУ в Албена, но не е сигурен кога всички ще бъдат регистрирани, а там чакат майки с деца.

„Тези хора идват от една стресова и дезорганизирана ситуация, а ние тук им създаваме отново такава“, посочва Джелепов. Хотелиерите са притеснени, че украинските бежанци, които са приютили, няма да успеят да се регистрират за временна закрила до края на март. Това ще ги лиши от хуманитарна помощ.

Затова с колеги са потърсили съдействие от Министерството на туризма, за да се изпрати мобилен пункт за регистрация в Кранево. Той е готов да осигури зала и там да могат да бъдат регистрирани и украински граждани, настанени в други хотели в селото.

 От април в „Аквалайф“ започват да посрещат първите гости за сезона. За целта ще бъде отделен самостоятелен ресторант, където те ще се хранят. Хотелиерите обаче са притеснени от неяснотата какво ще се случи след 31 май в разгара на туристическия сезон.

„Изказваме сърдечна благодарност на областния управител Галин Господинов, който по категоричен начин разсея нелепите изявления, които се появиха през последните дни в медии. И имаме молба към тези, които не помагат - моля не ни пречете!“, каза още Даниела Пеловска.

c