Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

МВР показа задържания лидер на ПП ГЕРБ, очаква се решение на Прокуратурата

Снощната операцията на МВР, при която бяха задържани бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарът на ГЕРБ Севделина Арнаудова, е била проведена "с пълно уважение към закона и лицата, спрямо които бяха предприети процесуално-следствени действия", информират от ръководството на Министерство на вътрешните работи.

От кадрите става видно, че Бойко Борисов е транспортиран без белезници.

Официалната информация

В хода на полицейската акция са извършени претърсвания и изземвания на три адреса. За срок до 24 часа в полицията са задържани три лица, които преди това са преминали през медицински преглед в Медицинския институт на МВР. 

След извършване на процесуално-следствените действия и извършен анализ на събраните доказателства и документите е преценено, че материалите ще бъдат докладвани на Софийската градска прокуратура.

Часове по-късно - на 18 март, са разпитани и свидетели. В 10 часа днес, чрез факс за образуваното по случая в МВР досъдебно производство е била информирана и Прокуратурата. Малко по-късно, вече бя обявено, че е определен наблюдаващ прокурор.

Назначеният наблюдаващ прокурор е отказал да се срещне с разследващия полицай, който да му докладва материалите от досъдебното производство. От МВР информираха, че са дадени указания материалите да бъдат входирани в деловодството на Софийска градска прокуратура. Към 16 часа наблюдаващият прокурор е поискал да се срещне с разследващите полицаи.

МВР: Полицейското задържане на тримата задържани ще бъде прекратено, ако прокуратурата не постанови прокурорско задържане за срок до 72 часа. При последващи указания на наблюдаващия прокурор същите ще бъдат изпълнени. Действията по разследването продължават под наблюдението на Прокуратурата. 

ПЪЛЕН ТЕКСТ на съобщението на МВР:

Операцията на МВР е проведена с пълно уважение към закона и  лицата, спрямо които бяха предприети процесуално-следствени действия. В хода на полицейската акция са извършени претърсвания  и изземвания на три адреса. За срок до 24 часа в полицията са задържани три лица, които преди това са преминали през медицински преглед в Медицинския институт на МВР.

При първоначално постъпилата информация е имало предположение, че част от действията биха могли да бъдат свързани с някои от 120-те случая, по които работи европейската прокуратура. След  извършване на процесуално-следствените действия и извършен анализ на събраните доказателства и документите е преценено, че материалите ще бъдат докладвани на Софийска градска прокуратура. В днешния ден са разпитани и свидетели. В 10 часа тази сутрин  прокуратурата е уведомена с факс за образуваното по случая в МВР досъдебно производство. Два часа по-късно е определен наблюдаващ прокурор. Няколко часа по-късно наблюдаващият прокурор е отказал да се срещне с разследващия полицай, който да му докладва материалите от  досъдебното производство.

Дадени са указания те да бъдат входирани в деловодството на СГП. Към 16.00 часа наблюдаващият прокурор е поскал да се срещне с разследващите полицаи. Полицейското задържане на трите лица ще бъде прекратено, ако прокуратурата не постанови прокурорско задържане за срок до 72 часа. При последващи указания на наблюдаващия прокурор същите ще бъдат изпълнени. Действията по разследването продължават под наблюдението на прокуратурата.

c