Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

В Балчик посрещна 16-ия си рожден ден избягалата от войната в родината си Ксения

В своеобразния бежански лагер, в какъвто се превърна хотел „Хелиос“, спасениe от военните взривове в родината си са намерили малки деца, тийнейджъри, бременни жени, родители, по-възрастни хора. Дори и котка

Несигурност, страх и вълнение са обзели душите им, далеч от всичко, което са имали – дом, работа, близки.

Необичайно за това време от годината е оживлението в балчишкия хотел „Хелиос“ – превърнал се в своеобразен бежански център, подавайки ръка на бягащите от войната. Помагат и колегите им – хотелиери и ресторантьори. Част от пристигащите от Украйна са с възможности, отсядат при роднини и приятели,  други пристигат с малко багаж и много неясноти около бъдещето си, съобщава Радио Варна.

Ако някой беше казал на 15-годишната Ксения от Одеса само преди седмица, че ще посрещне 16-ия си рожден ден в хотел в Балчик – щеше да предизвика у нея широка усмивка. Но често съдбата ни поднася изненади и рязко завърта посоката не накъдето сме се тръгнали.

В последния ден на февруари крехкото русокосо момиче посреща торта-изненада с големи блестящи очи на прага на хотелската стая и се хвърля в чиста прегръдка, каквато пандемията изведнъж ни отне в последните две години.

Семейството на Ксения - по-голям брат, майка, баща, взима решението да се спаси от войната за по-малко от 12 часа от първите взривове на 24 февруари. За две денонощия стигат до Балчик, в хотел Хелиос. Напускат родината с мисъл за нея, близките и огромното желание в най-скоро време да се върнат. Надяват се да им е останал дом. Казват, че близките им са добре към момента и ситуацията в Одеса е по-спокойна. Но ако се задълбочи, са готови да наемат жилище и да работят в чуждата страна – в Балчик, Варна или региона.

16-годишната вече Ксения прави прекрасни торти. Учи в онлайн училище в Харков, което временно е затворено, защото сега там са най-силните военни действия, бомбардират.

Мечтата й е да стане сладкар. Във внезапното „пътешествие“ до България неизменно с тях е Саша – домашната котка.

Източник: Радио Варна

c