Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Украинка от побратимения на Добрич град Първомайск стана доброволец в армията, готова е да се сражава

„Готова съм да се боря. Страшното е, че се избиват братски народи. Как да обясним на децата какво е това война?“ Това сподели за Про Нюз Добрич Наталия Саблина – украинка от побратимения на Добрич град Първомайск, област Миколаев.

По думите й в момента в Първомайск е тихо, но в областния център Миколаев, който е на около 170 км., се водят боеве. Оттам в Първомайск били докарани десетки ранени хора. Гледката била ужасяваща - хора без ръце, без крака.

В Първомайск живеят около 60 000 души. Саблина казва, че засега там имат хляб и други хранителни продукти и хората не гладуват. Изпитват необходимост от много други неща, на първо място това са медицински и превързочни материали. Има комендантски час.  

Наталия Саблина е психолог и преподавател по професия и се стреми да оказва спешна психологическа помощ на нуждаещите се от нея. Казва, че й звънят хора от цяла Украйна.

Саблина си е извадила военен билет и става доброволец в армията. Казва, че не може да седи в къщи и да наблюдава случващото се, готова е да вземе оръжие и да се бори за родината си. Призовава украинците да се държат един за друг.

„Благодаря на всички, които ни помагат и мислят за нас. Украинците са патриоти, които с голи ръце се противопоставят на агресора. Гордея се, че съм украинка и че живея сред такива хора. Благодаря, че Добрич не ни е забравил“, допълва тя.

Наталия Саблина е общински съветник в Първомайск. Тя беше председател на местния общински съвет през 2016 година, когато посети Добрич като част от делегация от побратимения украински град. Сега получила покани от хора от Добрич, които са й обещали възможности да бъдат настанени тук тя и нейни сънародници. Един от тях е общинският съветник Иво Пенчев. Пред Про Нюз Добрич той заяви, че той и негови съмишленици са готови да помогнат, но въпросът е как това да стане. По думите на Саблина от всички страни около Първомайск има бомбардировки и хората не знаят как да напуснат града.

„Знаем, че там имат нужда от медицински материали. Веднага можем да купим, но чисто логистично не е ясно как те ще стигнат до тях“, каза Пенчев.

„Това не са някакви празни думи, това е истинска война. Убиват не само военни, а и мирни хора, моите сънародници. Страшно е“, сподели още Саблина.

c