Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Безплатни прегледи на жители на община Тервел, някои не бяха ходили на лекар 5 години

Безплатни прегледи на здравно неосигурени жители на община Тервел се проведоха в Медицинския център в града. Те станаха възможни по проект на благотворителната организация на българите в чужбина „Ангели за България”, партньор за област Добрич бе Фондация „Свети Николай Чудотворец”. По същия проект 50 семейства на хора с увреждания получиха хранителни пакети, всеки на стойност 60 лева. 

За Про Нюз Добрич председателят на Фондацията Мария Методиева разказа, че от „Ангели за България” са се свързали с тях в края на миналата година и са ги поканили да работят заедно. Обясни, че се е наложило добричката организация да отдели финансов и човешки ресурс за реализиране на проекта – за транспортни разходи, време за организация на прегледите, за раздаване на пакетите и други.

„Тъй като трудно можем да контролираме дейността на лекари, които да обикалят селата и да извършват прегледите, а и трудно бихме намерили такива, които да работят за нисък хонорар, решихме да се опрем на Медицинския център в Тервел”, разказа Методиева. По думите й са решили да бъдат прегледани не просто пенсионери или хора с увреждания, защото те са здравно осигурени, а да бъдат подпомогнати поне една част от хората в община Тервел, които са изключени от системата на здравеопазването, т. е. са неосигурени, и то такива, които трудно могат да си осигурят медицински прегледи.

„Беше наистина потресаващо – сподели председателят на Фондация „Свети Николай Чудотворец”. – Това са хора от различен етнос, които цял живот са работили, на средна възраст 40-70 години. Хора, които не могат да се пенсионират, защото нямат платени осигуровки, а всъщност не са спирали да работят”. По думите й много от тях от години не са ходили на лекар. „Как да отидат, когато един медицински преглед, който трябва да се плати като частен, им струва два надника? А трябва да си купят и лекарства и това означава една седмица да са без доходи”. Имало е много хора, които при въпроса какви лекарства пият вадели от чантите си рецепти за медикаменти, изписани им преди пет години, без да е проследявано състоянието им, с тежки хипертонии.

Мария Методиева разказа, че управителят на Медицинския център д-р Катя Ганова се е свързала с кмета на Тервел инж. Симеон Симеонов, както и с кметовете на селата, които са били обхванати, проведена е предварителна среща с тях. Хората, включени в прегледите, са извозени с училищни автобуси, осигурени от Общината. Така са спестени парите за транспорт. Списъците на здравно неосигурените са били предоставени от Дирекция „Социално подпомагане”. 

В началото имаше леки проблеми, защото беше плъзнал слух в ромската махала на Тервел, че ще ги водят в Медицинския център, за да ги ваксинират, и отказваха прегледи, разказа Методиева. Това създало малко напрежение, защото не е имало достатъчно хора, които да бъдат включени в прегледите. След втория, третия ден хората видели, че нищо такова не се случва е проблемът бил разрешен.

Прегледите вече приключиха. В тях бяха включени над 100 души от Тервел и селата Безмер, Жегларци, Зърнево, Орляк, Кочмар, Коларци, Божан, Поп Груево, Градница, Главанци и Каблешково. На всички са направени клинично-лабораторни изследвания, извършен е преглед от кардиолог, измерване на сатурация, кръвно налягане, температура. От Медицинския център в Тервел са предоставили на хората безплатно лекарства, които са им подарявани от дистрибутори. Д-р Ганова се е срещнала отново с кметовете и им е връчила резултатите от изследванията и прегледите.

„Ако джипитата си вършеха работата срещу парите, които получават, нямаше да се наложат тези прегледи – коментира Мария Методиева. – Ако работодателите плащаха осигуровки нямаше да има такъв голям процент на здравно неосигурени. Това е просто безсрамно – да държиш хора години наред на работа без да им плащаш осигуровките”.

c