Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Броят пернатите в лични стопанства в Тервелско заради огнището на птичи грип във Ф. Денково

снимка: pulse.ng

Преброяване по видове на птиците, което се отглеждат в личните стопанства в Тервел и в четири села, ще се проведе до 10 февруари, съобщават от Общината. Мярката е заради констатираното огнище на птичи грип в лично стопанство в село Фелдфебел Денково преди дни. Ще бъдат броени птиците в попадащите в 10-километровата наблюдавана зона град Тервел и селата Кочмар, Попгруево, Божан и Мали Извор.

Данните от преброяването ще бъдат съобщени на органите на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/. За град Тервел ще работят трима преброители, които ще носят отличителен знак, издаден от Общината. Това Росен Костов, Павлин Стойчев и Бейхан Хамди. В селата преброяването ще бъде извършено от кметовете и кметските наместници.

От Община Тервел информират какви са мерките, които трябва да се спазват в 10-километровата наблюдавана зона. Птиците трябва да се отглеждат в затворени помещения. Да не се търгуват живи птици по пазари и тържища. Търговията с птици, яйца и птиче месо да става само в обекти, контролирани от БАБХ.

c