Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

144 години свобода: С камбанен звън, цветя и поклонение ще бъде отбелязано освобождението на Добрич

С поклонение и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на победата (паметник на ген.-лейтенант А. Е. Цимерман) на 27 януари от 11.00 ч. по традиция добричлии и гости на града ще отбележат освобождението на Добрич (Хаджиоглу Пазарджик - в миналото) от османско владичество.

От Общинска администрация информираха, че церемонията предвижда отслужване на заупокойна молитва от протойерей Емануил и свещеник Мирослав, слово на кмета на Община град Добрич Йордан Йорданов. Покана за участие в събитието има към Владимир Климанов – генерален консул на Руската федерация във Варна. По традиция в тържеството ще вземе участие и НД „Традиция – РК „46-и пехотен Добрички полк“.

С камбанен звън точно в 12.00 ч. храмове на Добрич ще отбележат събитието. Символиката на камбанния звън е свързана с това, че на този ден преди 144 години камбаните са известили влизането на руските воини в града ни.  От 09.00 ч. до 16.00 ч. Военно гробище музей ще отвори вратите си за признателните добруджанци.

През целия ден гражданите на Добрич ще имат възможност да поднесат цветя в знак на уважение на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Хайдут Пею Буюклията, Иван хаджи Вълков,  Ф. М. Достоевски,  Алея на опълченците във Военно гробище музей, Паметник-костница на загинали руски войници и офицери по време на Руско-турската освободителна война 1877-78 г., Паметник на 122-ма незнайни руски воини и на офицерите Петър Усяткин от 18-ти Донски казашки полк, Цезар Пташковски от 66-ти пехотен Московски полк и Герасим Кузмински от 65-ти пехотен морски полк /до костницата на руските воини/

c