Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Делото „Суджукгейт“ срещу ексдепутата от Добрич Живко Мартинов продължава във ВКС на 24 януари

Делото, публично известно като „Суджукгейт“, ще се гледа и във Върховния касационен съд. Първото заседание е насрочено за 24 януари, съобщават от пресцентъра на ВКС.

Делото е образувано по протест и по жалби от подсъдимия Живко Мартинов от Добрич, от защитниците му и от частния обвинител и граждански ищец Антон Проданов срещу решението от 05.10.2021 г. на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС).

През 2019 година Специализираният наказателен съд на първа инстанция призна подсъдимия за виновен в това, че в периода февруари - ноември 2011 г., с цел да набави за себе си имотна облага, принудил Антон Проданов чрез заплашване, изразяващо се в отправяне на закани, да извърши нещо противно на волята му – да му предостави 1 тон суров суджук на стойност 8870 лв. С това е причинил на Проданов значителни имуществени вреди в размер на 7070 лв.

На Живко Мартинов бе наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, чието изпълнение е отложено за срок от 4 години. Подсъдимият бе оправдан в частта да е принудил Проданов да предостави 30 кг. филе „Елена“ на стойност 230,40 лв. и 30 кг телешка пастърма на стойност 407,40 лв., както и за това значителните имуществени вреди да са над сумата от 7070 лв. - до размер от 36 047,80 лв.

Предявеният срещу подсъдимия граждански иск за сумата от над 36 000 лева бе отхвърлен като неоснователен.

Прокуратурата свали голяма част от обвиненията по Суджукгейт срещу ексдепутата от Добрич Живко Мартинов

С въззивното решение на АСНС присъдата е изменена, като е отменена в оправдателната ѝ част относно това подсъдимият „да е принудил Антон П. да предостави 30 кг телешка пастърма на стойност 407,40 лв. и 30 кг филе „Елена“ на стойност 230,40 лв.“. В останалата част присъдата е потвърдена.

Потвърдиха присъдата на ексдепутата от Добрич Живко Мартинов по „Суджукгейт“

В касационните жалби на подсъдимия и на неговите защитници се сочат съществени нарушения на процесуалните правила, нарушения на материалния закон и явна несправедливост на наложеното наказание. Иска се оправдаване на подсъдимия, отмяна на въззивното решение и връщане на делото за ново разглеждане или намаляване на размера на наказанието.

Частният обвинител и граждански ищец пък настоява за отмяна на присъдата в оправдателната й част, увеличаване на наказанието и да бъде уважен гражданският иск срещу подсъдимия.

c