Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Потвърдиха присъдата на ексдепутата от Добрич Живко Мартинов по „Суджукгейт“

С решение от вчера, 5 октомври, Апелативният специализиран наказателен съд се е произнесъл по делото на Живко Мартинов от Добрич във връзка със случая, придобил популярност като „Суджукгейт“.

С него той изменя присъдата от 21 юли миналата година на Специализирания наказателен съд и отменя оправдателната й част относно „да е принудил А. П. да  предостави 30 кг.  телешка пъстърма  на стойност 407.40 лв. и 30 кг.филе Елена на стойност  230.40 лв.„  Потвърждава присъдата в останалата и част.

Решението подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок от уведомяване на страните пред ВКС на Република България.

Припомняме, че през юли миналата година бившият депутат бе осъден на две години условно с 4 години изпитателен срок за изнудването на добричкия бизнесмен Антон Проданов.

Мартинов бе признат за виновен за това, че през периода февруари-ноември 2011 г., с цел да набави облага за себе си, принудил чрез заплахи бизнесмена А. Т. да му предостави против волята си един тон суров суджук (престъпление по чл. 214, ал.2).   На първата инстанция съдът оправда Мартинов по обвиненията за изнудване, където бившият депутат беше обвинен, че е поискал от Проданов 30 килограма филе “Елена” и 30 килограма телешка пастърма. С новото решение тази оправдателна част от присъдата е отменена.

Тогава пред медиите Мартинов каза, че ще обжалва присъдата, коментирайки че делото е било “смехотворен фарс”, организиран от Антон Проданов”. Според адвоката му няма доказателства дори за един тон суджук, за който Мартинов беше признат за виновен.

Скандалът “Суджукгейт” започна през лятото на 2017 г., след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че срещу Живко Мартинов е започнало разследване. Едно от най-любопитните обстоятелства по това дело бе твърдението, че Мартинов е искал колбасите от името на премиера Бойко Борисов.  

c