Водещи новини - дясно Общество Политика

Прокуратурата свали голяма част от обвиненията по Суджукгейт срещу ексдепутата от Добрич Живко Мартинов

Прокуратурата е прекратила делото, в което бяха вкарани голяма част от обвиненията за изнудване, повдигнати срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, нашумял като Живко Суджука.

Прокурорското постановление е окончателно потвърдено от апелативния спецсъд, съобщи Mediapool. Информацията е потвърдена за медията и от адвоката на Мартинов Христо Ботев.

През юли миналата година бившият депутат бе осъден на две години условно за изнудването на добричкия бизнесмен Антон Проданов. В обвинителния акт на прокуратурата се твърдеше, че Мартинов е изнудвал Проданов за общо четири тона суров суджук, 30 кг филе “Елена” и 30 кг телешка пастърма на стойност 36 168 лв. Накрая обаче съдът обяви, че има доказателства за изнудване в размер на само един тон суджук за 7000 лв. Присъдата се обжалва.

В началото на разследването прокуратурата повдигна срещу депутата от ГЕРБ шест обвинения. В крайна сметка обаче делото за суджука бе отделено от останалите и тръгна по самостоятелна писта. Другите обвинения бяха за изнудване на Проданов за обзавеждане на офиса на ГЕРБ в Добрич с мека мебел, за монтирането на климатична стена, както и за техника за видеонаблюдение, която след това обаче отишла в личния му търговски офис. Мартинов беше обвинен, че опитал да окаже натиск върху МВР и окръжния прокурор на Добрич, за да бъде оневинен бившият зам.-министър на финансите от НДСВ Красимир Катев, който преди 7 години причини катастрофа в Добрич с двама загинали. През 2018 г. прокуратурата се отказа от обвинението срещу Мартинов за закана с убийство към бизнесмен. Причината бе, че заплахата не предизвикала основателен страх у заплашения, че ще бъде убит.

На 22 декември 2020 г. Апелативният специализиран наказателен съд потвърди решението на прокуратурата да прекрати разследването за останалите предполагаеми случаи на изнудване. От определението на съда се разбира, че наблюдаващият прокурор е направил анализ на събраните доказателства и е заключил, че липса обективния признак “заплашване” за всяко от разискваните престъпления, свързани с изнудването на Антон Проданов. Сега Мартинов има задача да се защитава само за суджуците.

Скандалът “Суджукгейт” започна през лятото на 2017 г., след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че срещу Живко Мартинов е започнало разследване. Едно от най-любопитните обстоятелства по това дело бе твърдението, че Мартинов е искал колбасите от името на премиера Бойко Борисов.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *