Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

16 януари – Ден на растителната защита

На 16 януари се отбелязва Денят на растителната защита. На този ден през 1896 година с Указ на княз Фердинанд е приет „Закон за мерките против филоксерната зараза (чума на лозата) и за възстановяването на опустошените от нея лозя”. С този акт официално е поставено началото на регламентираната борба с вредителите по растенията и на растителнозащитната дейност у нас.

Денят на растителнозащитника за първи път е честван тържествено на 16 януари 2006 година в аулата на Аграрния университет в Пловдив по повод 110 годишнина от издаването на първия нормативен акт на България в областта на растителната защита.

Европейския съюз и растителнозащитната индустрия имат обща цел за подпомагане развитието на устойчивото земеделие в Европа, което ще допринесе за високи стандарти в опазването на общественото здраве и околната среда.

Решенията за растителна защита предпазват културите от нападения на вредители и осигуряват възможност на земеделските производители да произвеждат храна с високо качество, безопасна и на достъпни цени, като използват ефективно земята за изхранване на постоянно растящото население на земята.

c