Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Ремонтират сградата на Ритуалния дом в Тервел, строена през румънско

С проект за ремонт на фасадата и помещенията на Ритуалния дом в Тервел ще кандидатства Общината пред „Красива България”, съобщават от местната администрация. Става дума за сграда, която е строена по време на румънската окупация. Тя е с характерна за времето си архитектура, но не е паметник на културата.

През 2006 година сградата бе частично ремонтирана чрез проект на Общината, финансиран по програма ФАР. С течение на времето възникнаха частични увреди по фасадите, а проявили се течове от покрива увредиха таваните в  част от помещенията.

Въпреки  че ритуалите по сключване на бракове не са много, сградата е ценна за Общината и се ползва. В нея е отделено помещение за репетиционна зала на Детската вокална група и на Църковния хор. Сградата може да бъде ползвана като допълваща базата на Центъра за подкрепа на личностното развитие на децата (ОДК) „Малкият принц”.

Затова Общината предприе мерки да възложи проектиране, което да даде решение за цялостния ремонт. Той предвижда освежаване на фасадата, смяна на старата дограма, на витрините на парадния вход и на задната фасада, реконструкция на старата ел. инсталация, направа на нов санитарен възел и кухненски кът, подмяна на окачените тавани, циклене и лакиране на всички подове, тавани, стени, врати и мозайка. Няма да се предприемат никакви драстични промени по интериора на сградата, за да се запази автентичният й вид.

c