Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Стартира 7-дневна пътна акция срещу пияни и дрогирани в област Добрич

От днес до 12 декември е в ход регулярна пътна акция, като дейностите ще покрият територията на цялата страна. Аналогични действия има на територията на всички страни - членки на европейската служба ROADPOL.

Целта - недопускане на управление на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества. Кампанията е ежегодна и се провежда за по седем дни, по веднъж - в началото на месец юни и в началото на декември. Инициатор е ROADPOL, съобщи гл. инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“, ГДНП.

Действията на екипите започнаха тази сутрин и ще продължат до 12 декември. Операцията се провежда по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – ROADPOL и аналогични действия се извършват на територията на всички страни от Европа.

Причина - пътнотранспортните произшествия, причинени от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, са със сериозен дял, а последствията от тях са много тежки. Това е и мотив в календара на ROADPOL подобни действия да бъдат предвидени два пъти в годината – веднъж в началото на месец юни и веднъж в началото на месец декември.

Във връзка с наближаващия студентски празник8-ми декември ще бъде засилено полицейското присъствие по пътищата към зимните курорти и тези, водещи до места, предпочитани за празненствата. От МВР оправят отново апел към младите хора, които след празника ще шофират:

  • Нека си осигурят достатъчно време за почивка и от празненствата, и особено в случаите, в които са употребили алкохол!

Очаквана се и промяна на метеорологичната обстановка и динамично време - валежи от дъжд и сняг, което предполага водачите да поемат на път с подготвени автомобили.

c