Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Първо Ковид облекчение: Отново практики за училищата с дуална форма, големите ученици в клас - при осигурена подходяща среда

Както днес вече беше оповестено от българските здравни власти, от 1 декември 2021 година отпадат част от противоепидемичните ограничения - дава се възможност за провеждане на извънкласни занимания не само в училищна среда.

„Обучението на учениците в дуална форма, както и практическите занятия, могат да се провеждат извън училищната сграда. Дава се възможност за индивидуални консултации извън рамките на текущия учебен процес, явяване на изпити на деца, консултации с преподаватели. Това са поредица от предложения, направени от МОН, като целта е да се улесни учебният процес. Остава условието за наличие на сертификат или направен щадящ тест, т.е. обучение в безопасна среда“, подчерта доц. Кацаров.

Всички ученици, които са минали през сутрешния Ковид филтър - направени им е бил щадящ тест, "следобед не е нужно да правят втори, за да продължат извънкласните си занимания“, уточни служебният здравен министър.

БГ образователна криза: Пари има, Ковид тестове – не, големите ученици онлайн, два избора пред родителите

Министър Кацаров обясни, че до момента на Министерството на образованието и науката са предоставени над 1 млн. броя щадящи тестове за учениците. Още толкова предстои да получи МОН до края на днешния ден.

"Днес е крайният срок за представяне на офертите за още 2 млн. и половина щадящи тестове. В рамките на следващите 7 до 10 дни на МОН ще са предоставени общо 4 млн. и половина теста. По наша оценка това е достатъчно, за да се осигури учебният процес за всички ученици до края на сегашната календарна година.“

„Предоставили сме възможност оттук нататък МОН самостоятелно да договаря тестове за учениците, а ние ще ги подпомогнем с наши експерти, ако е необходимо. Работим в пълно разбирателство с министъра на образованието и науката и с неговия екип. Правилото е, който ползва тестовете, той да ги закупува."

Министър Кацаров припомни, че такова масово тестване се прави за първи път в България.

Нови заповеди влизат в сила от 1 декември, до дни страната превключва към “оранжев” сценарий

В отговор на журналистически въпрос за връщането на учениците от 5-и до 12-и клас в училище министърът коментира, че организацията е в компетенциите на МОН.

„В заповедта, издадена началото ноември, е посочено, че децата могат да се върнат на училище при осигурена безопасна среда, т.е. от страна на МЗ няма пречка.“

По време на петъчния брифинг стана ясно още, че присъственото обучение в центровете за подкрепа на личностно развитие се допуска при не повече от 5 човека в помещение и спазване на дистанция от 1.5 м.

c