Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Нови заповеди влизат в сила от 1 декември, до дни страната превключва към "оранжев" сценарий

От 1 декември 2021 г. със Заповед на здравния министър ще бъдат разрешени извънкласните занимания. По този начин се създава и възможност за допълнителни индивидуални консултации, за явяване на изпити. С подготвената вече Заповед - по думите на Стойчо Кацаров, се променят и възможностите за допълнително и дуално обучение.

След 1 декември, децата, които са били тествани сутринта, не трябва да се тестват отново следобед, обясни министърът. Относно наличието на тестове, здравният министър увери, че предоставените тестове са над 1 млн. Днес ще бъдат предоставени още толкова. В рамките на десетина дни ще бъдат доставени общо 4,5 млн. тестове, които трябвало да стигнат до края на годината.

„Ситуацията в страна допуска със съвсем внимателни стъпки да вкараме точки, с които да улесним учебния процес. Променихме заповедите, за да може процесът да е най-пълноценен. Обсъдени са с учебните власти. Причината за това е, че има деца, които имат нужда от допълнителни уроци и консултации, има нужда от провеждане на изпити”, обясни служебния зам.-министър Александър Златанов.

Променят се възможностите за извънкласно, дуално обучение, допълни служебният министър Кацаров. Досега то беше възможно само в училищна среда, сега това е коригирано - "могат да се извършват извънкласни занимания, индивидуално обучение, изпити, консултации с преподаватели", уточни доц. Кацаров.

"По отношение на граничния здравен контрол - хората със зелен сертификат ще могат да влизат свободно в страната. Смятаме да вървим в посока на минимум ограничения, но с максимален ред на противоепидемичност."

От 1 декември се удължава на три дни срокът, в който човек може да се освободи от карантина - промяната касае влизащите на територията на страната без зелен сертификат. От 24 часа, той става 72 часа, обяви Стойчо Кацаров.

Относно режима за достъп на новите депутати в 47-ия Парламент, Стойчо Кацаров счита, че "не е работа на здравния министър да въвежда такива регулации". Според него, решението следва да се вземе от Народното събрание, тъй като това не е обичайното работно място, където влизат едни и същи хора, а и по този начин народните избраници ще имат възможност да дадат добър пример на обществото.

Спад на заболеваемостта в България, от 27 ноември излизаме от тъмночервената зона

Епидемиологичната обстановка се подобрява, заболеваемостта спада и утре вероятно България ще излезе от тъмночервената зона. Това каза в началото на брифинга здравният министър Стойчо Кацаров.

„Епидемичната кривата стигна ниво почти равна на 500. Това чакахме от няколко седмици”, заяви проф. Мира Кожухарова. Тя допълни, че новият щам от ЮАР още не е засичан у нас.

Върхът на вълната е бил на 4 ноември, когато е била регистрирана заболеваемост от 728,3 на 100 000 население. „Към момента кривата много рязко спада. Това е добрата новина”, каза Кожухарова.

Здравните власти отчетоха положителен резултат от зелените сертификати. Именно благодарение на тях е имало висок процент на хора, които се тестват. „Това има много положителен резултат в епидемична вълна, защото се хващат случаите”, обясни проф. Кожухарова.

По думите й над 25% е ваксинираното население към момента у нас.

снимка: Стойчо Кацаров - кадър / NOVA

c